Sağlık Annelere tavsiye: Süt gelmese bile emzirin

Annelere tavsiye: Süt gelmese bile emzirin

Paylaş
Annelere tavsiye: Süt gelmese bile emzirin

Anneliğini en önemli ve kutsal görevi bebeği beslemek ve emzirmek olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, doğum sonrası anne sütünün gelmediği durumlarda bile bebeğin emzirilmesi gerektiğini söyledi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, "Bebeğinizi kucağınıza ilk aldığınızda bütün bildiklerinizi, gözlemlerinizi unutulmuş gibi hissedersiniz. Emzirme ne kadarda zormuş demiştir her kadın. Birde meme ucunda yara, memede şişlik ve eklenen enfeksiyon olmuşsa daha da güçleşebilir. Yaşam döngüsünde her memeli hayvanın kolaylıkla yaptığı emzirme biz insanlarda niye bu kadar zor ? Yanlış nerede? Doğruları öğrenmek, doğal yöntemleri kullanmak inanın emzirmeyi hem kolaylaştırır, hemde bu güzel ve özel duyguyu bebeğinizle beraber yaşamanızı sağlar" dedi.

Gebelik döneminden başlayarak emzirmeye hazırlanmak gerektiğini kaydeden Alay, "Gebelikte meme büyür, gerginleşir, meme başı belirginleşir ve rengi koyulaşır. Doğuma yakın dönemde memelerden süt salgısı bile başlayabilir ki bu normal bir durumdur. Doğumdan sonra bebeğe dokunmak, anne göğsüne bebeğin yatırılması ilk karşılaşmada oldukça önemlidir. Bebeğin emme isteğinin en fazla olduğu dönem doğum sonrasında ilk yarım saat olup bu süre geciktirildiğinde bebekte uyku hali başlar. Bu nedenle emzirme geciktirilmesi bebeğe beslemeyi zorlaştırır. Erken beslemek anne sütünün gelmesinde de etkin bir yöntemdir. Memeler dolu olmasa, süt gelmese dahi bebeği emzirmek anne sütünün salgılanmasında etkindir. Bebeklerini hemen emziren kadınlar emzirme sürecinde daha başarılı olmakta ve daha iyi geçirmektedir. Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece yeni doğan bebeğe mama, şekerli su gibi besin öğeleri verilmemelidir. Ayrıca emzik ve biberon kullanımı bebeklerin anne memesini tutmasını ve emmesini zorlaştırır" diye konuştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, doğum sonrasında anne sütündeki değişikliler olduğunu belirterek bu değişiklikleri şöyle sıraladı:

Kolostrum: İlk süt, ağız sütü denilen kolostrum doğumdan sonra ilk 1-3 gün boyunca salgılanılan bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, aynı zamanda bebekte sarılık oluşumunu engelleyen en kıymetli süttür. Bebek emdikçe salgılanımı artar.

Geçiş sütü: Kolostrumdan sonraki 2 hafta süresince salgılanır. İçeriğinde protein miktarı azaldıkça karbonhidrat ve yağ oranı artar.

Olgun süt: Miktarı oldukça fazla olup rengi daha beyazdır. her emzirme periyodunda ilk salgılanan süt ön süt, öğün sonunda ise son süt salgılanılır. Son sütün özelliği yağ içeriğinin yüksek olmasıdır. İçeriğindeki yağ bebekte doygunluk hissi oluşturarak memeyi bırakmasını sağlar. Emzirme süresinde salgılanan sütün içeriği farklı olduğu için bebek isteği kadar memede tutulmalıdır. Yani hem ön sütü hemde son sütü almalıdır."

MEME BAKIMI NASIL OLMALI?

Alay, "Her emzirmeden önce eller yıkanmalı, meme ucu günde bir defa ılık su ile temizlenmeli veya anne her gün duş almalıdır. Meme ucuna sabun, duş jeli, alkol gibi ajanlar kullanılmamalıdır. Bu temizleyici maddeler meme ucunu koruyan yağ tabakasını ortadan kaldırdığı için meme ucunda çatlak, kanama ve enfeksiyon oluşumuna yol açar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı