Şirin Sever Annelerin sesini duyun artık
HABERİ PAYLAŞ

Annelerin sesini duyun artık

Haberin Devamı

Bizim için hayat akıp gidiyor, başkalarının derdi tasası hiç umrumuzda olmuyor ama bazılarının yürek çığlığı gerçekten kayıtsız kalınacak gibi değil...

1995’ten bu yana gözaltında kaybolan çocuklarının akıbetini öğrenmek, ölü ya da diri onlardan haber alabilmek için her hafta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan acılı anneler, dün 600’üncü kez biraradaydı.

Tam 600 hafta, inatla, aynı yerde çocuklarının akıbetini sordular.

Bu kez onlara insan hakları savunucuları, partilerden temsilciler ve duyarlı insanlar da destek verdi, onları yalnız bırakmadı. Fotoğraflara bakınca insanın içi cız ediyor...

Annelerin “Evladım nerede?” diye soran yaşlı gözleri, umut değil acıyla dolu yüzleri iç paralıyor.

Peki bu sesler ne zaman duyulacak? Verilen sözler ne zaman tutulacak? Annelerin ahını almayın artık. Günahtır.

Bu tabela ŞART!

Sosyal medya çılgınlığı tam gaz. Artık ne oturduğumuz masalarda kafamızı kaldırıp sohbet edebiliyoruz, ne de yolda yürürken durabiliyoruz.

Kafasını telefondan kaldırmayanlar yüzünden tehlike kol geziyor. O yüzden trafik levhaları da çağa uydurulmalı, “Dikkat sosyal medya kullanıcısı çıkabilir!” diye sürücüler uyarılmalı. Şaka bir yana bu tabela şart!

KALICI MÜZE OLDU

Gidenler bilir, Gayrettepe Metro İstasyonu’nda uzun zamandır sıradışı bir sergi var. Engelli bireylerin günlük hayatta yaşadıkları zorlukları daha iyi anlamak için hayata geçirilmiş bir sergi. Daha doğrusu iki sergi. Biri Karanlıkta Diyalog, diğeri Sessizlikte Diyalog.

Birinde gözleriniz kapalı, görmeyen birinin yaşadıklarını deneyimliyorsunuz; diğerinde kulaklarınız duymadan, dilinizi kullanmadan iletişim kurmaya çalışıyorsunuz. İkisi de muazzam.

Kısa süre bile olsa engelli insanların yaşadıklarını anlayabilmek, hayatın içinde ne kadar zorlandıklarını görmek insanı etkiliyor.

İki sergiye de gittim, çok şey öğrendim, etkilendim. Herkese tavsiye ederim. 27 yıl önce Almanya’da hayata geçen bu sergiler, 2014’ten beri Turkcell’in desteği ile Türkiye’de.

18-25 YAŞ MERAKLI

Ve Turkcell şimdi, bir çok ülkede başarısını kanıtlamış birer sosyal girişim projesi olarak anılan bu sergileri kalıcı müze haline getirdi...

Toplumsal sorunları çözmek için farkındalık yaratmanın önemine inanan Turkcell; İstanbul Social Enterprise, İBB ve Metro İstanbul ortaklığıyla ‘Turkcell Diyalog Müzesi’ni hayata geçirdi.

Sevindim çünkü bu sergiler giden her ziyaretçisine farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Aslında engellilerle ilgili bildiğimizi sandığımız pek çok doğrunun hiç de doğru olmadığını öğreniyorsunuz.

Bugüne dek müzeye 100 binin üzerinde ziyaretçi gitmiş. Ziyaretçilerin yüzde 67’si 18-25 yaş aralığında. Bu da, gençlerin bu tür meselelere ilgisinin daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bu arada, bu proje ile bugüne kadar 30’un üzerinde engelliye de iş olanağı sağlanmış.

Turkcell’in hedefi bu müze ile farkındalık yaratmak ve Avrupa’nın belli ülkelerinde olduğu gibi eğitim müfredatına dahil olabilmek. İyi şeyler duyurulmalı.

KARANLIKTA ŞUT ATIN

Diyalog sergilerine yeni bölümler de eklendi...

‘Karanlıkta şut atma’ bölümü ve dünyada ilk olan ‘Bu Maça Gözü Kapalı Girilir’ deneyim alanı, görmeden futbol oynamayı yaşayarak öğrenmenizi sağlıyor.

Görme engellilerin bir maçta yaşabilecekleri deneyimi yaşatıyor. İsteyenler, maçı tribünden izleyebiliyor.

Bu alandan elde edilecek gelirin bir bölümü, Görme Engelliler Spor Federasyonu’na aktarılacak.

Yiyerek mutlu olalım bari!


Yemelere içmelere doyamayan bir millet olduk. Belki de yiyerek mutlu oluyoruz. O zaman tadını çıkaralım:

■ Sirkeci Garı’nda makarna, Haydarpaşa Tren Garı’nda pizza, Maslak Unique İstanbul’da ise eşsiz bir kahvaltı festivali var. Üçü de bugün bitiyor, yetişin.

■ Souq Karaköy’de binbir çeşit lezzet var; bugün akşam 8’e kadar.

■ Ennn beklediğim bu: İstanbul Coffee Festival, 6-9 Ekim’de Maçka Küçükçiftlik Park’ta.

■ 20 Ekim’de Beşiktaş’taki Lahmacun Festivali ise tam bizlik! Yarışmalar, şovlar gırla. Kaçmasın.

Ali Ağaoğlu spordan soğuttu ‘akiniko’ sevdirsin

Ali Ağaoğlu’nun pilates görüntülerinden sonra spordan soğuduysanız, kendinize gelmeniz için size bir Instagram fenomeni tavsiyem var.

Hem gözünüzü gönlünüzü açacak, hem de size sporu sevdirecek. Adı Akın Akman. Şu aralar New York’un en aranan fitness antrenörü, en çok konuşulan adamı.

Onun derslerine katılmak şehrin en havalı aktivitelerinden biri. Jennifer Lawrence’tan Jake Gyllenhaal’a, David ve Victoria Beckham çiftinden Karlie Kloos’a kadar kimler yok ki öğrencileri arasında.

Bir yandan modellik yapıyor, bir yandan hocalık. @akiniko isimli Instagram hesabından paylaştıkları da çok keyifli. Şehrin sokaklarında yaptığı fitness halleri ve birbirinden çılgın spor aktivitelerine bir bakan bir daha bakıyor. Takipte yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder