Tamer Heper Anneniz düzmece iş yapmış!
HABERİ PAYLAŞ

Anneniz düzmece iş yapmış!

Annemle babam dokuz yıl önce boşandı. Ancak arada bizler varız. Dolayısıyla babam zaman zaman eve gelir, bizlerin ihtiyacını karşılar ve gider. Ancak birileri bizi SSK’ya şikayet etmiş. Eve soruşturma için geldiler, evde babamı görürlerse hem annemin almakta olduğu yetim maaşını keseceklerini hem de geriye doğru alınanları isteyeceklerini bildirdiler. Bunun üzerine babam gitti zaten yakın oldukları hanımla evlendi. Oysa biz babamın bu hanımla evlenmesini kalben istemiyorduk. Belki bir gün bizim yuva yeniden kurulur ümidimiz vardı ama şimdi o yok oldu. Böyle soruşturma olur mu? P.D.

Haberin Devamı

Medeni dünyada aslolan insandır. Gerçek demokrasinin olduğu ülkelerde devlet fert için vardır, ferdin refahı için çalışır. (Göstermelik demokrasilerde fert farkına varmaz ama yönetici için çalışır, fert çalışır bürokrasi kademesindekiler refaha erer.) Dolayısıyla asıl obje fert olunca ferdin beyanı önemlidir. Yani fert beyan eder, devlet kademesi kabul eder. Ne zaman ki ferdin suçu ispatlanır o zaman müeyyide devreye girer. Şimdi bu demokrasi dersi niye? Şayet bir toplumda fert peşinen suçlu kabul ediliyorsa, sözüne güvenilmez addolunuyorsa o ülkede gerçek demokrasinin önemli eksiği vardır, sorgulanması gerekir. Sizin başınıza gelen olay bununla ilgili. Biliyorsunuz yetim maaşı alanlar evlenince yetim maaşı kesilir. Boşanınca yeniden bağlanır. Bazı aileler geçim sıkıntısına düşünce eşler tekrar yetim maaşı almak için boşanmayı göze almış, eşler boşanmış, boşanan eşe yetim maaşı tekrar bağlanmıştır. Şimdi her boşanan ve yetim maaşı talebinde bulunan gerçekte boşanmadı kabul edilip peşine düşülmüş. Vatandaş peşinen suçlu kabul edilmiş. Annenizin durumu da bu. Yani deniliyor ki babanı bir daha evde görürsek, düzmece bir boşanma kabul ederiz, maaşı keseriz. Yani medeni ilişkileri bitirin, babanızı görmeyin, eve gelip çocuklarını kucaklamasın, eski eşinin bir hatırını sormasın. Doğrusunu isterseniz arada düzmece boşanmalar çıkabilir ama bu genellenemez. Ben yaklaşık kırk senedir hukukun içinde olan biri olarak bir ailenin çok ama çok sıkıntıda olmadıkça boşanmayı göze alacağını düşünemem. Düzmece bile olsa bir boşanmanın arkasından önemli sorunların yaşandığını biliyorum. Ama ne yazıkki böyle, babanızı evde görmeniz, baba evlat ilişkisini sürdürmenizi bile size çok görenler olmuş.

Haberin Devamı

Siz doğrusunu yapın

Bir okura verdiğiniz cevapta tereddüde düştüm. Evimin pencere pervazları ahşaptı eskidi, soğuk giriyor. Şimdi plastik doğrama yaptırmak istiyorum, hukuken bir engel mi var? R.B.

Bir okura verdiğim yanıtta ne yazmışım elbette bilemiyorum ama sizi yanıltmasın, pencerelere plastik doğrama yapmaya mani bir kanun maddesi yok. Ancak yapılacak plastik doğrama binanın cephesindeki diğer dairelerin doğramalarının planına uymak zorundadır. Sınırlama sadece bu yöndedir. Yani sizin eski doğramalar ne şekilde planlanmış ise yeniler de onun benzeri olmalıdır. Ama sokağa çıkıp da birbirine hiç benzemeyen doğramalar görürseniz bu, yapılan işlerin gerçekte doğru olduğunu göstermez. O binada bu duruma itiraz olunmadığını gösterir. Siz de aykırı bir doğrama yapsanız ve binadan itiraz eden olmazsa öylece kullanır gidersiniz. Ama bunu tavsiye olarak almayın, siz doğrusunu yapın.

Haberin Devamı

Bu dava kısa sürer

Ben Hollanda da boşandım. Burada da boşanmak için yurtta bir avukata vekaletname verdim ama benim davam burada uzadıkça uzuyor. Hollanda’da işim çabucak görülürken burada uzamasına mana veremiyorum bunda bir terslik yok mu? Y.E.

Bir terslik var. Birincisi, Hollanda’da (daha doğrusu yurtdışında) boşanan birinin yurtiçinde tekrar boşanma davası açması gerekmiyor. Açacağı dava tanıma veya tenfiz davasıdır. Yani yurtdışındaki mahkeme kararının burada uygulanabilmesi için burada yeniden boşanma kararı verilmiyor da yabancı mahkeme kararının burada da uygulanabileceğine dair karar veriliyor. Bu halde de buradaki silbaştan bütün anlaşmazlıklar ortaya dökülmüyor, karşılıklı didişilmiyor. Sadece oradaki kesinleşmiş boşanma kararı getirtiliyor, tercümesi ekleniyor, karşı tarafa davetiye gönderiliyor ve karar veriliyor. Yani tebligat dışında iş kolay. Sizinki niye uzamış bilemiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder