Tamer Heper Annenizin ilişkisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Annenizin ilişkisi yok

Bir yıl kadar önce karıştığım ölümlü bir trafik kazasında, traik kaza raporuna göre yüzde 25 kusurlu bulundum. Şimdi sürücü olarak ben ve araç sahibi olarak babam davalı. Ölen kişinin eşi ise davacı. Davamız sürüyor. Davayı kaybedersek maddi ve manevi tazminat ödemek zorunda kalacağız ama maddi imkanlarımız bunu ödemeye yeterli değil. Ancak anneme babasından bir miktar mal kaldı. Şayet sigorta para ödemezse annemin malına tedbir konur mu? Aracın üzerinde zaten tedbir var. B.K.

Çok kısa bir süre önce borçların şahsi olduğunu yazmıştım. Sizinki de öyle. Bir trafik kazasında hukuki yönden yani tazminat yönünden sorumlu aracı kullanan ve aracın malikidir. Cezai yönden sorumlu ise aracı kullanandır. Size iki türlü dava açılır. Birincisi açılmış yürüyor. Bu, tazminat davasıdır. Karşı tarafın maddi kaybını kusurunuz oranında karşılayacaksınız. Trafik kaza raporunda yüzde 25 kusurlu görünüyorsunuz ama bu kesin değil, dava sırasında yeniden kusur durumları tespit edilecek. Bu oran değişebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile maddi tazminatı siz, babanız veya sigorta şirketi karşılayacak. Ancak karşı tarafın kazaya bir araçla mı yoksa araçsız doğrudan yayaya çarpma sureti ile mi hasara uğradığını bilmediğim için şunu ekleyeyim, araç söz konusu ise ve kaskosu onlara ödeme yaptıysa size rücu edecek yani o sigorta da size başvuracak. Manevi tazminatta ise kusur oranları doğrudan göz önüne alınmadan bir manevi tazminata muhatap olabilirsiniz ama bunların hiçbirinin annenizin mal varlığı ile ilgisi olmayacak. Bunlardan siz ve babanız müteselsil sorumlusunuz. İkinci bir dava daha gelecek, o da ceza davası. Bir kişinin ölümüne neden olmak suçtur. Bu da yine sizin kusur durumunuza göre bir cezayı gerektirir, tabii ki bunun mal varlığı ile ilgisi olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder