Ekonomi Antep'in fıstığı Manisa'da yetişiyor

Antep'in fıstığı Manisa'da yetişiyor

Paylaş
Antep'in fıstığı Manisa'da yetişiyor

Türkiye'de Gaziantep ve çevresinde yetiştirilen Antep fıstığı, Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde de önemli bir geçim kaynağı haline geldi

Manisa merkeze bağlı Yuntdağı köylerinden 35 haneli Küçükbelen Köyünde, 1963 yılında Manisa’da görev yapan Gaziantepli bir hakimin keşfe gelmesinin ardından çitlembik ağaçlarının aşılanmasıyla başlanan Antep fıstığı yetiştiriciliği, bugün önemli bir geçim kaynağı haline gelirken, köylüler ürettikleri fıstıkları Gaziantepli tüccara satarak, pazar buluyor.

KÖYÜN KADERİ BÖYLE DEĞİŞTİ

Küçükbelen Köyünden olan Yuntdağlılar Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma, Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Uyumaz, 1963 yılında köye Gaziantepli bir hakimin keşif için geldiğini, keşif sırasında zamanın köy muhtarı İbrahim Çetin’in konuk hakime köy meydanında bulunan çitlembik ağacının gölgesinde çay ikram etmesiyle köyün kaderinin değiştiğini anlattı.

Uyumaz, hakimin tavsiyesi üzerine köylülerin çitlembik ağaçlarının aşılanması için Valiliğe başvuru yaptıklarını, Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin de bazı ağaçları aşılamasıyla sürecin başladığını kaydetti.

Köyde 10 bin civarında çitlembik ağacı bulunduğunu belirten Uyumaz, sadece Küçükbelen Köyünde yılda 60 ton civarında Antep fıstığı yetiştirildiğini, ürünün kilogramının 10 liradan satıldığını kaydetti.

Köy sakinlerinden 77 yaşındaki İsmail Yeşil ise yaklaşık 40 yıldır fıstık yetiştirdiğini, kendi arazileri üzerinde bin adetin üzerinde ağaca sahip olduğunu ve yılda en çok 1 ton Antep fıstığı ürünü elde ettiğini söyledi.

Haberin Devamı