Gündem Antibakteriyel jel satışı patladı

Antibakteriyel jel satışı patladı

Paylaş
Antibakteriyel jel satışı patladı

Antibakteriyel jellerin satışlarında, domuz gribi riski yüzünden ciddi oranda artış olduğu öğrenildi

Bursa Eczacı Odası Başkanı Eczacı Kıvanç Atmaca, vatandaşların, dünyanın hassasiyetle üzerinde durduğu domuz gribine karşı üretilen aşıyla ilgili eczaneleri soru yağmuruna tuttuğunu söyledi.

Özellikle el temizliğine yönelik kullanılan sabun ve jellerin bu dönemde büyük talep gördüğünü ifade eden Atmaca, şunları kaydetti:
"Domuz gribine karşı şu anda en geçerli yöntem, el temizliği. Su ve sabunla bu temizlik sağlanabiliyor. Ancak suya ve sabuna kolay ulaşma imkanı olmayan durumlarda antibakteriyel jeller kullanılabiliyor. Domuz gribi riskine karşı korunma yöntemleri arasında gösterilen bu jellerin satışları son günlerde ciddi oranda arttı. Antibakteriyel jel üreten firmalar, talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Bazı eczanelerde aşırı talep yüzünden jel kalmadı."

Antibakteriyel jellerin susuz temizlik sağladığına dikkati çeken Atmaca, "Aileler, özellikle okul çağındaki çocukları için alıyor. Eller temiz olduğu
sürece domuz gribine yakalanma riski azalıyor" dedi.

Carrefour Bursa yetkilileri ise kozmetik reyonunda satışa sunulan jellere talebin arttığını belirterek, "Talebi karşılayabilmek için rafları sürekli dolu
tutmaya çalışıyoruz. Ama, rafları dolu tutmak zorlaştı. Bunun için bir kişi görevlendirdik" diye konuştular.

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINDA VİRÜS TEMİZLİĞİ

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında artan grip ve benzeri salgın hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla toplu
ulaşım araçlarında dezenfeksiyon işlemi başlattı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı ekipler, kış aylarında yoğun olarak görünen grip ve diğer bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olan virüslere karşı toplu ulaşım araçları ve okullarda ilaçlama çalışması yapıyor.

Alınan önlemler çerçevesinde ekipler, otobüslerin, vapurların ve metro araçlarının iç bölümlerini her gün seferlerden önce ilaçlıyor. İlaçlama işleminde kullanılan "Benzalkonyum Klorür" içeren kokusuz dezenfektanların bakteriler, virüsler, mantarlar ve sporlara karşı son derece etkin olduğunu belirten yetkililer, bu sayede kalabalık ortamlarda insandan insana bulaşan çeşitli hastalıkların da büyük ölçüde önüne geçileceğini ifade ediyor.

Alınan önlemler çerçevesinde otobüsler, vapurlar ve metro araçları ilaçlanıyor, özellikle tutamaklar, koltuklar, kaplamalar başta olmak üzere bütün
aksamlar dezenfekte ediliyor. Günde birkaç kez tekrarlanan dezenfeksiyon işlemi, belediye ekipleri tarafından okullarda da uygulanıyor. Periyodik olarak okulların sınıflarını, tuvaletlerini ve ortak kullanım alanlarını ilaçlayan ekipler, okullara ve belediyenin Eşrefpaşa Hastanesine el yıkamayı teşvik edici broşürler dağıtıyor.

İSTANBUL’DA 4 GÜN TEMİZLEME VE İLAÇLAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK

Öte yandan İstanbul’da domuz gribi önlemleri kapsamında, 1992’si resmi olmak üzere toplam 4 bin 794 okul ile yaygın eğitim verilen 2 bin 181 halk eğitim merkezinde 4 gün temizleme ve ilaçlama çalışması yapılacak.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kentte 16 okulda 28 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlanılması üzerine, İstanbul Valisi Muammer Güler’in teklifiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın da tatil olması gözönüne alınarak, dezenfekte çalışması yapılmak üzere 30 Ekim’de tatil edildi.

Buna göre, 1992’si resmi, 2 bin 802’si özel olmak üzere toplam 4 bin 794 anaokulu, ilköğretim ve lise ile yaygın eğitim yapan 2 bin 181 halk eğitim
merkezinde 29, 30 ve 31 Ekim ile 1 Kasım günlerinde genel temizlik ve ilaçlama çalışması yapılacak.

İstanbul Valiliği başkanlığında oluşturulan koordinasyon kurulu tarafından kaymakamlıklar, ilçe milli eğitim müdürlükleri konu hakkında bilgilendirildi.
İlaçlama çalışması, belediyelerin mevcut temizlik ekiplerinden, okulların zaman zaman temizlik amacıyla tuttukları temizlikçiler veya mevcut hizmetlilerden oluşturulacak yeni ekipler tarafından yapılacak. Bu kapsamda, okullarda ilk olarak yapılacak genel temizliğin ardından pencerelerden kapılara, tuvaletlerden koridorlara ve sınıflara kadar öğrencilerin ellerinin ve bedenlerinin temas ettiği bütün bölgelerde detaylı ilaçlama çalışması yapılacak. Dört günlük sürenin ilaçlama çalışması için yeterli olacağı belirtildi.

Önlemler kapsamında, ayrıca okullarda öğrencilere broşürler dağıtıldı, öğretmenler tarafından bilgiler verildi. Yetkililer, öğrencilerin el ve beden
temasından kaçınmasını, ellerini bol bol yıkamaları tavsiyesinde de bulundu.

3