Yaşam Antika ile ikinci el eşya arasındaki fark ne?

Antika ile ikinci el eşya arasındaki fark ne?

Paylaş
Antika ile ikinci el eşya arasındaki fark ne?

Yapıldığı dönemin özelliklerini yansıtması, en az 100 yılı devirmesi, sanatsal boyutu ile o dönemde de belli bir değere sahip olması antika eşyaların özellikleri arasında yer alıyor. İkinci el eşya ile antikanın karıştırıldığı belirtilirken bu durumun ikinci el eşyaların değerinden daha yüksek bir fiyata satılmasına da yol açtığı vurgulanıyor

Üzerinden asırlar geçtikçe değer kazanan eşyaların başında antikalar yer alıyor. Her eski eşya ise antika niteliği taşımıyor. Bir eşyanın antika olarak tanımlanabilmesi için en az 100 yılı devirmesi, sanatsal bir boyutu ve felsefesi olması gerekiyor. Ancak ülkemizde antika ile ikinci el eşya kavramının karıştırıldığı belirtilerek, her eski eşyanın antika olmadığı vurgulanıyor.

'ANTİKANIN BİR FELSEFESİ OLMALI'

Ülkemizde birçok kişinin antika kavramının karşılığını tam olarak bilmediğini söyleyen Teos Antik’in sahibi Mehmet Teoman Ünligil, “Bir eşyaya antika diyebilmemiz için, en az 100 yıllık olması ve dönemine dair izleri yansıtması gerekiyor. Ayrıca sanatsal bir boyutunun ve bir felsefesinin de olması gerekiyor. Antika, tarihsel bir döneme ait ve maddi değeri olan eşyalardır.Antika eserlerin üzerinde nerede ve ne zaman yapıldığına yönelik işaretler bulunur. Ancak işaret bulunmayan antikaların nerede ve ne zaman yapıldığı, uzmanlar tarafından malzemesine, modeline, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak anlaşılabilir” dedi.

'ANTİKA İLE İKİNCİ EL ARASINDAKİ FARK BİLİNMELİ'

Mehmet Ünligil, “Her eski eşya antika değildir. Bazen insanlar sahip oldukları eski eşyaların antika olduğunu düşünerek, maddi değerinin yüksek olduğunu zannediyor.Büyüklerinden kalan ve manevi değeri olan eşyaların maddi olarak da çok değerli olduğunu düşünerek, hayal kırıklığı yaşıyor veya ikinci el bir eşya antika zannedildiği için değerinden daha yüksek bir fiyata satılabiliyor. Bu nedenle antika ile ikinci el eşya arasındaki ayrım bilinmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı