Gündem Apollon'a ihanet

Apollon'a ihanet

Paylaş
Apollon'a ihanet

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özelleştirme ihalesini kazanan firma, hediyelik eşya dükkanı yapmak için Aydın'ın Didim ilçesindeki tarihi Apollon Tapınağı'nın binlerce yıllık kale duvarını yıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı geçen yıl 56 müze ve ören yerinin satış noktalarını özelleştirdi. İhaleyi kazanan Bilkent Holding bünyesindeki Bilintur, her yıl yaklaşık 150 bin turistin ziyaret ettiği, SİT alanındaki 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip Aydın’ın Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı’na dükkan yapmak için, tarihi kentin girişindeki surları iş makineleriyle yıktı.

Didim Belediye Başkanı CHP’li Mümin Kamacı’nın talimatı üzerine belediye ekipleri çalışmaları durdurup, inşaatı mühürledi. Surların yıkımı sırasında bazı eserlerinde tahrip olduğu belirlendi.

‘YASADIŞI DEĞİL!’

Taşeron firma yetkilisi ve şantiye sorumlusu Metin Sayar, kale duvarlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alınan izinle gişe ve hediyelik eşya satış mağazası yapılmak için yıkıldığını söyledi.

Metin Sayar, “Burada yasadışı bir iş yapmıyoruz. Gerekli tüm izinler alındı. Türkiye’deki çeşitli ören yerlerinde 75 mağaza yapılacak” dedi. Olaya tepki gösteren 80 kişi tapınak önünde eylem yaptı. Sanat Tarihçisi Başak Kamacı, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun burada sadece seyyar ve hafif konstrüksiyon bir dükkan için izin verdiğini öğrendiklerini belirtti.

‘TARİH KATLİAMI VAR’

Belediye Başkanı Mümin Kamacı da talana ‘Dur’ demek için tapınağı mühürlemek zorunda kaldıklarını belirterek şöyle konuştu: “3 yıl önce tapınağın çevresindeki bozulan tel örgüleri değiştirmek için kurula müracaat ettik. ‘Koruma Amaçlı İmar Planı yok’ denilerek reddettiler. Tapınağın etrafındaki asfalt yola mıcır döktük, düzeltme yaptık diye hâlâ yargılanıyoruz. Bunlar olurken burada açık bir tarih katliamı yaşanıyor. Ayrıca tapınağa turist ziyaretleri devam ediyor. Turistlerin giriş yaptığı yerin altındaki merdiven de iş makinesiyle yıkılmış ve tehlike yaratıyor.”

Yaşar ANTER-Hasan BAYRAK/DHA

2