Bilim - Teknoloji Apple kullanıcılarını satıyor mu?
Paylaş
Apple kullanıcılarını satıyor mu?

Apple, bazı uygulamalar üzerinden elde edilen kişisel verileri reklam şirketlerine izinsiz olarak verdiği ya da sattığı iddiasıyla açılan bir davayla karşı karşıya kaldı.

Apple, iPhone ve iPad kullanıcılarına ait verileri izin almadan başka kurumlarla paylaştığı iddiasıyla açılan bir dava ile karşı karşıya. ABD, Los Angeles'ta yaşayan Jonathan Lalo adlı bir adam iPhone ve iPad'in, kullanıcılarının kişisel verilerini reklam ağlarına açtığını iddia etti. Dava dosyasında, cihaz sahiplerinin hangi uygulamaları, ne sıklıkla ve ne kadar kullandığına dair bilgilerin reklam şirketlerine izinsiz olarak gönderildiği iddiası yer alıyor.

Haberin Devamı

Dosyada ayrıca bazı uygulamaların kullanıcılara ait yaşadığı yer, yaş, cinsiyet, gelir, politik görüş, etnik köken ve cinsel tercih gibi bilgileri sattığı da belirtiliyor. Popüler Uygulamalar Jonathan Lalo'nun iddialarının hedefinde Pandora, Paper Toss, The Weather Channel ve Dictionary.com gibi popüler uygulamalar da bulunuyor.

Tüm iPhone ve iPad'lerde her bir cihazın kimlik kartı gibi işlev gören UDID (Unique Device Identifier) adlı bir sistem bulunuyor ve bu sistem kullanıcılar tarafından devre dışı bırakılamıyor. Apple'ın bu yolla kullanıcılara ait verileri izinsiz olarak izleyebildiği bir süredir iddia ediliyordu. Jonathan Lalo'nun açtığı bu dava bu iddiaların yasal zemine taşınmasını sağlamış oldu. Apple konu hakkında henüz bir açıklama yapmazken, davanın sonucunun ne olacağı ise büyük bir merakla bekleniyor. Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı