Bilim - Teknoloji Apple'a beklenmedik dava!
Paylaş
Apple'a beklenmedik dava!

Samsung gibi rakiplerle mahkemelik olmaya alışan Apple, bu kez karşısında farklı bir "düşman" buldu!

Samsung gibi devlerle davalık olmaya alışan Apple'a, bu kez beklenmeyen bir yerden dava açıldı. Davayı açan taraf, Boston Üniversitesi...

Haberin Devamı

Açılan davanın konusu ise, Apple'ın iPad, iPhone ve MacBook Air ürünlerinin tamamının "monocrystalline gallium nitride"ten yapılmış ince bir film tabakası kullanmaları. Boston Üniversitesi, bu filmin patentini 1995 yılında aldıklarını iddia ediyor. Tam olarak söylemek gerekirse, patent Theodore D Moustakas tarafından alınmış ve Boston Üniversitesine 1997 yılında verilmiş.

Söylenenlere göre, üniversite davayı Massachusetts Federal Mahkemesi'ne götürmüş durumda. Üniversitenin isteği ise, finansal bir tazminatın yanı sıra, adı geçen ürünlerin satışının durdurulması. Eğer dava işleme geçerse, Cupertino, üniversiteye ne kadar para ödeneceğini belirlenmesinde kullanılmak üzere ürünlerden elde edilen geliri beyan etmek zorunda kalabilir.

Haberin Devamı

Boston Üniversitesi'nin patent davası açması, Haziran 2012'de üniversitenin "troll" patent davalarının verdiği hasarı gösteren bir araştırma yayınladığı düşünülürse, biraz garip kaçıyor. Üniversitenin yaptığı bu araştırmaya göre patent trollleri, 2011 yılı içerisinde 29 milyar dolarlık bir parasal zarar yaratmış durumdalar. Tabii ki küçük ve orta boyutlu firmaların yenilikçi buluşlarını köstekleyerek verdikleri hasar, bu parasal değerin içerisinde değil.

Araştırmanın sahipleri, patent sisteminin başındaki yetkililerin, sistemi yenileyerek bu "troll" girişimleri engellemek üzerine bir çalışma yapılması gerektiğini söylüyorlardı...

Resimlerle: En çılgın 11 Apple patenti!

Kaynak: CHIP Online