Bilim - Teknoloji Apple'ın başı yine dertte!
Paylaş
Apple'ın başı yine dertte!

iPhone ve iPad'lerde kullanılan, A4'ten A6'ya kadar neredeyse tüm işlemciler, şimdi hedef tahtasında

Silikon Vadisi'ni binlerce patent davası ile adeta terörize eden patent trollerinden biri daha, kancasını Apple'a attı. Apple'ın, ARM tabanlı mobil işlemcilerinde, lisanssız teknolojiler kullandığını iddia eden Vantage Point Technology, Apple hakkında 1995 yılında alınmış bir patent hakkını çiğnediği iddiasıyla dava açtı. Daha önce Intergraph Corporation'a ait olan bu patentin haklarını alan Vantage Point, Apple'ın ARM tabanlı işlemcileri A6, A6X, A5, A5X ve A4'te bu teknolojiyi lisanssız olarak kullandığını iddia ediyor.

Haberin Devamı

Davaya konu olan patentin kayıtlarında ise açıklaması şu şekilde geçiyor: "Birden çok veri akış kanalında veri işleme sırasında sanal adreslerin tercümesi için metot ve uygulamalar." Apple'a karşı açılan davada Apple'ın tüm tablet ve telefonlarında bu teknolojinin lisansız olarak kullanıldığı ve patent yasasını doğrudan çiğnediği suçlaması yöneltiliyor.

Patent trollerinin sadece 2011 yılında açtığı davalarda, teknoloji şirketleri toplam 29 milyar dolar ceza ödemeye mahkum oldu. 2012 ve sonrasında ise bu davaların artık kontrolden çıkmış olduğu tespiti yapılıyor. Apple, tüm dünyadaki patent trollerinin bir numaralı hedefi halinde bulunuyor ve her yıl daha çok sayıda dava ile savaşmak zorunda kalıyor. Patent trolleri, güçlü avukatlarla ve dikkatle hazırlanmış davalarla teknoloji şirketlerinin kapısına dayandıklarında, kopardıkları birkaç milyon dolarlık tazminatlarla dahi, önemli bir kazanç kapısı elde etmiş oluyorlar. Bu nedenle, pek çok hukuk ve teknoloji firması, patent trollüğünü büyük bir geçim kapısı haline getirmiş durumda.

Haberin Devamı

Resimlerle: Apple'ın davalık logoları

Kaynak: CHIP Online