Yaşam Aquafaba nedir ve nasıl tüketilir

Aquafaba nedir ve nasıl tüketilir

Paylaş
Aquafaba nedir ve nasıl tüketilir

Aquafaba nedir, nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? Hepsinin cevabı burada...

Aquafaba, özellikle yurt dışında son zamanlarda çok popüler olmuş, mucizevi bir malzeme aslında kendisi. Konserve edilmiş nohutların sularına aquafaba deniliyor. Diğer konserve bakliyatların sularına da kimi zaman aquafaba denilse de bu kelimeyi duyduğunuzda aklınızda kokusundan pek de hoşlanmadığımız, hemencecik lavaboya boşalttığımız konserve nohutun suyu gelsin.

Haberin Devamı

Peki onu bu kadar ünlü kılan şey ne? Aquafaba, özellikle vegan beslenmesinde çok büyük önem taşıyor. Biliyorsunuz, veganlar süt ve süt ürünleri başta olmak üzere hiçbir hayvansal gıdayı tüketmiyorlar. Yumurta alerjisi olanlar ya da farklı protein kaynaklarına yönelmeyi tercih edenler yumurta tüketiminden kaçınıyor.

Aquafaba nasıl kullanılır?

Aquafaba'yı özellikle konserve edilmiş nohutların içindeki sular olarak görmeniz gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Ancak onu mercimek, börülce ya da kuru fasulye gibi bakliyatların kaynama suyundan da elde etmek mümkün. Konservelerin sularını kullanabileceğiniz gibi bakliyatların haşlama sularını birkaç gün beklettikten sonra da kullanabilirsiniz. Ama en iyi kabaran ve yumurta yerini tutan su hiç şüphesiz nohut suyu.

Haberin Devamı

Nohut suyunu bir kabın içerisine boşalttınız ve bir tatlı tarifi hazırlamak için kollarınızı sıvadınız. Aquafaba'yı yumurta aklarını çırpma mantığıyla iki katına çıkana kadar mikser yardımıyla güzelce çırpın. İçerisine toz şeker veya krem tartar koyarak kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz. Elde ettiğiniz kıvam merengten pek de farklı olmamalı. Bunu dilediğiniz kek, mereng, makaron, kurabiye gibi tariflerin içerisine söndürmemeye özen göstererek ilave edebilirsiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız klasik kekleriniz dahi çok daha pofuduk olacaktır.

Ayrıca vegan mayonez ya da tereyağı elde etmek için de toz şekersiz bir halde hazırlayarak aquafaba'yı kullanabilirsiniz.

Aquafaba faydalı mı?

Elbette yumurta kadar ya da bakliyatın kendisi kadar içinde protein yok ama aquafaba da kayda değer bir protein kaynağı. Çok az kalori içeriyor ayrıca PKU hastaları için bire bir. Antioksidan açısından oldukça zengin. Sağlıklı yağları da içerisinde barındırıyor. Yumurta gibi besinlere alerjisi olanların ise gönül rahatlığıyla tükebileceği bir seçenek oluyor.