Pazar Postası Ara sokaklara gizlenmiş lezzetler
Paylaş
Ara sokaklara gizlenmiş lezzetler

Ara sokaklara gizlenmiş lezzetler

Dışarıda yemek yemeyi tercih edenleri iki kategoriye ayırıyorum. Birinci gruba ‘yerken görmek ve görülmek’ isteyenler düşerken ikinci gruba ‘lezzetleri keşfedenler’ dahil oluyor.
Birinci gruptaki insanlar genelde mümkün olduğu kadar kalabalık, salon salomanje olarak tabir edeceğimiz büyüklükte ve hatta mümkünse yoldan geçenlerin de kendilerini görebilecekleri mekanlarda yerlerini almayı tercih ederler. İkinci gruptakiler ise böylesi seçimlerden mümkün olduğunca uzak dururken, farklı lezzetlere ulaşabilecekleri, gözden ırak, karakterli ve sıcak yerleri severler.

Maalesef genelin arzusu birinci gruba yönelik olduğu için ufak, aralarda kalmış lezzet adresleri çoğalmamakla birlikte mevcutların kimi de kepenk indirmek zorunda kalıyor. Zincirleme sonuçlara biraz daha devam etmek gerekirse lezzet mekanlarının karşılaştığı astronomik kira bedellerine değinebiliriz. Öyle ki, ana arterlerde ‘görmek ve görülmek’ isteyen çoğunluk, arada kalmış adreslere karşı duyulan cesaretsizlik ve nihayetinde merkezi noktalara mecburi artan talep mal sahiplerini coşturmakla birlikte, ‘görüp, görülürken’ yenen yemeklerin, yudumlanan şarapların fiyatını uzay seviyesine çıkartmakta.

Hiç merak ettiniz mi acaba, özellikle İstanbul’da neden küçük ölçekli, az metrekareli restoran bu kadar az diye? Cevabı basit! Metrekareye düşen insan sayısı az olursa yani birinci gruptakiler mutlu olmazsa hangi işletmeci cesaret edebilir ki? Kaideyi bozmayan istisnalar da neyseki hala varlıklarını sürdürebildiklerine göre umut henüz tükenmiş değil. Kendileri ile henüz tanışmadıysanız ve birinci gruba dahil değilseniz tavsiye edeceğim, yolumun düştüğü birkaç yer önerim olacak. Ayrıca ara sokaklarda bildiğiniz başka lezzet adreslerini de siz benimle paylaşırsanız çok makbule geçer!

BURGER BAR
Reşitpaşa’nın tepelerinde bir köşede sevimli bir burger restoranı. İster gidip yerinde tadın, ister evinize sipariş verin, hem uygun fiyatlı, hem çok lezzetli, hem de medeni kimseler tarafından işletiliyor. Burger’ların çeşit çeşit sosları var. Yaklaşık 3 cm kalınlığında, orta-az ısıda pişirilen burger’ları lster barbekü soslu, ister blue cheese soslu ya da klasik olarak sipariş verebilirsiniz. Benim tercihim karamelize soğan, domates, turşu ve bacon ile yapılanı. Yanında bir de kibrit veya şişko patates kızartması oldu mu tam bir nirvana.

JONG HWA
Etiler’de, Akmerkez’in karşısındaki ara sokakta gerçek bir Çin lokantası. Yaklaşık 15 sene önce Türkiye’de tıp tahsili yapmış İshak Li tarafından açılmış. Malzemeler kendisi tarafından özenle seçiliyor, porsiyonlar gayet cömert ve teknik olması gerektiği gibi uygulanıyor. Yılbaşının ertesi günü gitmiş olmama rağmen İshak Bey işinin başında, yeşil biberli dana eti denediğim en iyi örneği, zencefilli kızarmış tavuk oldukça leziz. Wonton’un içindeki kıyma bonfileden ve balda kızarmış ananas muadilleri gibi yağ çekmemiş, çıtır ve hafif.

OLIVIA’s PIZZERIA
Geçtiğimiz haftalarda bu adresteki nefis pizzalardan ve makarna soslarından bahsetmiştim. Sadece Leven’te ara sokakta gizli kaldığı için tekrar anımsatmak istedim.

CIRCLE
Yeniköy’de tam bir ara sokak. Hatta çıkmaz-ara sokak demek daha doğru olur. Denizin üzerindeki bir teknede gibi hissediyor insan kendisini. Özellikle sabah veya öğle vakti sakin düşünmenizi gerektirecek işler varsa ideal nokta. Menemen muazzam, bol meyveli müsli konusunda da eksperler. Bira-patates keyfi için ideal. Henüz kallavi bir yemek yemedim ama şaşırtmayacaklarına eminim.

Zeyno Gürses
zeyno@iyiyemek.com

Haberin Devamı