Av. Hakan TOKBAŞ Araç değer kaybı-2
HABERİ PAYLAŞ

Araç değer kaybı-2

Haberin Devamı

Geçen haftaki, konuya girişimizin ardından, merak edilen ve bilinmesi gereken bazı sorulara da cevap vermeye çalışacağım. Daha detaylı bilgileri, bilirkişi raporları ve tahkim karaları örnekleri ile başvuru dilekçe örneklerini “Sorularla Araç Değer Kaybı” isimli kitapta bulabilirsiniz.

ARAÇTA PERT DURUMU VARSA DEĞER KAYBI TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

Eğer aracın tamirinin ekonomik olmayacağı yönünde rapor oluşturulursa ve araç hakkında pert kararı verilirse, araç değer kaybı da talep edilemeyecektir. Zira pert olan araçlarla ilgili olarak KASKO sigortacısı şirket, aracın o günkü rayiç değerini tazminat olarak mağdura öder. Bu halde araç sahibinin, aracını ikinci el piyasasında satışa çıkarması ve kaza nedeniyle rayicin altında bir bedelle satış yapması mümkün olmayacağı için “araç değer kaybı“ olarak tanımladığımız zararı da doğmamış olacaktır.

ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANMALIDIR?

17. Hukuk Dairesi 2016/4690 E. 2016/7983 K. 20.09.2016 T. sayılı içtihadıyla uygulamaya şu şekilde yol göstermiştir:

“Araçta meydana gelen değer kaybının; aracın serbest piyasa koşullarına göre kaza tarihi itibariyle hasarsız haldeki ikinci el rayiç değeri ile aracın yaşı, özellikleri, hasar miktarı ve hasarlı kısımların özelliği dikkate alınarak kazadan sonraki hasarlı halinin rayiç değeri tespit edilip bu iki miktar arasındaki azalmaya (farka) göre hesaplanması gerekir.”

Araçtaki değer kaybının tespiti için her somut olaya uygulanabilecek uygun bir formül bulunmamaktadır. Pek çok değişken araçtaki değer kaybını etkileyebilmektedir.

● Kazaya karışan aracın piyasadaki tercih durumu,
● Hasarın boyutu,
● Aracın üretim yılı,
● Marka ve model bilgisi,
● Aracın kilometresi,
● Hasar geçmişi ve niteliği,
● Aracın kilometresi,
● İşlem gören parçaların niteliği ve sayısı,
● Trafiğe çıkış tarihi dahi araçtaki değer kaybının miktarını etkileyebilmektedir.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU NEDİR? NASIL BAŞVURULUR?

Öncelikle araç değer kaybı talebi için ilgili sigorta kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

Sigorta kuruluşunun başvurunuza cevaben gönderdiği yazı, talebinizi karşılamadıysa veya sigorta kuruluşundan 15 iş günü (araç değer kayıpları Trafik Sigortasından talep edildiği için 15 gün) içinde yazılı bir cevap alamadıysanız, kuruluştan aldığınız cevabi yazı (sigorta kuruluşu size cevap vermediyse sigorta kuruluşuna başvuruda bulunduğunuzu kanıtlayan belgeler) ve iddianızın ispatına yarayacak diğer belgelerle birlikte Komisyona başvurabilirsiniz.

Komisyona başvurunuzu postayla ya da şahsen yapabilirsiniz. Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16 ıncı maddesi uyarınca Komisyona başvuruların başvuru formu doldurularak yapılması zorunludur. Sadece ıslak imzalı başvuru formları kabul edilecek olup, faksla yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır. Başvuru formu bilgisayar üzerinde doldurulduğu takdirde çıktısının alınıp imzalandıktan sonra Komisyona iletilmesi gerekmektedir.

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURULAR NASIL SONUÇLANDIRILIR?

Komisyona başvuru yapıldıktan sonra, başvurunuz, Komisyon raportörlerince gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Bu ön inceleme sonunda Raportörler, başvurunuzun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararını en geç 15 gün içinde verir.

Eğer başvurunuzun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvurunuz derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve en geç 4 ay içerisinde nihai karar verilir.

Uyuşmazlık miktarı 5.000 TL ye kadar olan hakem kararları kesindir. Tutarı 5.000 TL ve üzerinde olan uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabilirler, 40.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda itiraz üzerine verilen karar taraflarca temyiz edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder