Ekonomi Araç muayeneye önceden uyarı

Araç muayeneye önceden uyarı

Paylaş
Araç muayeneye önceden uyarı

Araçların muayene işlemlerini yürüten Ethem Naci Başerdem, araç muayenelerinde 2011'den itibaren 'önceden uyarı sistemi'ne geçileceğini söyledi

İncelemeler için Adana’ya gelen TÜVTÜRK Başkanı Ethem Naci Başerdem, şirket olarak 2008 yılında araç muayenelerine başladıklarını anımsattı.

193 muayene istasyonuyla 14 milyon araç için hizmet verdiklerini belirten Başerdem, zaman zaman istasyonlarda yoğunluk yaşandığını kaydetti.

Şu anda Türkiye genelinde büyük bir sıkıntı olmadığını, özellikle Haziran ve Aralık aylarında yoğunluğun daha fazla olduğunu belirten Başerdem, “Onun dışında yılın 10 ayında çok büyük yoğunluk olmuyor.

Bunu da randevu sistemiyle çözdüğümüzü düşünüyorum. 72 tane gezici istasyonumuz var. Onlar da muayene istasyonu olmayan ilçelere gidiyor. Şu anda ise önceden uyarı sistemini tamamlamaya çalışıyoruz.

Bu sistemi önümüzdeki yıl faaliyete geçireceğiz. Bu çerçevede, araç sahiplerine muayene tarihlerini önceden hatırlatıp, gecikmeyi engellemeyi amaçlıyoruz.

2008 yılında trafiğe çıkan araçların 3 yıldan sonra her 2 yılda bir muayenesi var. Biz de 2008’de başladığımız için, önümüzdeki yıl 2011 yılında muayene zamanları peyder pey olacak. Bu sayede hem araç sahipleri, hem biz sıkıntı yaşamamış olacağız.

Vatandaşlarımız, muayenenin gecikmesinde hem trafik cezası, hem gecikme faizi ödüyor. Önceden uyarı sistemiyle bunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.

VERGİ BORCU ENGE

Araç muayenelerinde olan gecikmelerin, genellikle ekonomik olduğunu bildiren Başerdem, “Uzun süre muayene yaptırmamış, vergisini ödeyememiş araçlar genellikle taşrada, küçük yerlerde kaçak dolaşıyorlar.

Bunların yüklü bir vergi borcu var, bunun için de istasyonlara muayeneye gelemiyorlar. Vergi borcu olan aracın muayenesini yapamıyoruz. Ticari araçlarda bu oran daha yüksek, çünkü maliyet daha fazla.

Daha önce gecikme cezası uygulaması yoktu, şimdi bu uygulamayla insanlar daha da bilinçlendi. Bu cezanın tamamını Maliye Bakanlığı alıyor. Bizim arzumuz, vatandaşlarımızın ceza ödemeden zamanında muayene yaptırmaları” diye konuştu.

Tahsin ÜLKER/ADANA (DHA)

Haberin Devamı