Ekonomi Aracı kurumlara ücret ayarı

Aracı kurumlara ücret ayarı

Paylaş
Aracı kurumlara ücret ayarı

Sermaye Piyasası Kurulu, çalışanların yüksek risk almasına neden olan prim ve teşvikleri engellemek için aracı kurumlara düzenleme getiriyor

TEBLİĞ TASLAĞI HAZIR

Haberin Devamı

Finans kurumlarının ‘çok kazandırana çok prim’ veren ücret politikaları, artık tüm dünyada küresel krizin temel nedenlerinden biri olarak görülüyor. Bu sistem, çalışanları yüksek prim alabilmek için aşırı riskli işlem yapmaya, yöneticileri de söz konusu riski göz ardı etmeye yönlendiriyor.

Kriz patladığından bu yana bütün ülkelerde tartışılan ücretlendirme politikaları konusunda Türkiye’deki ilk düzenleme, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) geldi. SPK, aracı kurumların ‘ücretlendirme politika ve prosedürlerine’ ilişkin ilke ve esasları belirleyen bir tebliğ taslağı hazırladı.

KOMİSYONLAR KURULACAK

SPK’nın internet sitesinde görüşe açılan taslağa göre, kurumların ücretlendirme politika ve prosedürleri yazılı hale getirilecek. Ücretlendirme politikalarının, ortakların, çalışanların ve müşterilerin çıkarlarını zedeleyecek teşvik sistemlerini içermemesine dikkat edilecek.

Haberin Devamı

Büyük ölçekli aracı kurumlar ücret komitesi kurmak zorunda olacak. Ücret sistemine ilişkin yıllık gözden geçirme raporları hazırlanıp SPK’ya sunulacak. Prim, ikramiye gibi değişken ücretler, risk, sermaye durumu ve gelecekte elde edilmesi planlanan gelirlerin gerçekleşme olasılığı dikkate alınarak tespit edilecek.

BANKALARA DA GELİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin de geçen hafta düzenlediği toplantıda, bankacılıkta finansal düzenlemelerin kendilerini bağladığını ve ilk düzenlemeyi yakında görüşe açacaklarını belirtmişti.

Tevfik Bilgin şunları söylemişti: “Aşırı risk almayı engelleyen, ücreti performansa bağlı hale getiren, ücretlendirmede özel komisyonların oluşturulmasını ve raporlamayı zorunlu kılan bir yönetmelik yakında karşınızda olacak. 2010 yılı sonundaki ücretler, primler ve bonuslar herhalde Türk bankacılık sisteminde en şeffaf ve herkesin görebileceği şekilde olacaktır.”