Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Arada alevlenebilir
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi bazen çok zor oluyor. Ön idrar yolundaki rahatsızlıklara dikkat edin. Çünkü hastalık prostat bezine ilerleyerek, zaman zaman alevlenerek yaşam boyu sizi huzursuz edecek prostat iltihabına neden olabilir...

SORU: Meni az geliyor

Benim testis kanallarım açık sanırım. Çünkü testisler bazen yukarı çıkıp iniyor. Bu kısırlık sebebi ya da herhangi bir cinsel problem yol açar mı? Bir de mastürbasyon yaparken meni çok zor geliyor, bazen gelmiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Testislerin zaman zaman hem çocuklarda hem erişkinlerde kasık kanalına veya kanal ağzına kadar yukarıya kaçabilmesi sık görülen bir durumdur. Her zaman bir sorun oluşturmaz ama yukarıda uzun süreler kalması sperm oluşumunu bozarak kısırlığa neden olabilir veya spor esnasında travma sonucu yaralanma ihtimalini arttırır. Arada bir oluyor ve eski yerine kısa sürede dönüyor ise sorun yoktur ama sık oluyor ve uzun süreler yukarıda kalıyorsa bir üroloji uzmanına başvurunuz.

SORU: Prostatit olmuşum

30 yaşındayım. Prostatit oldum. Bundan sonra menide katılaşma ve yapışkanlık arttı. Tazyik hemen hiç yok. Bir de boşalırken pek zevk almıyorum. Üroloğa başvurdum ama hiçbir sonuç alamadım. Bu şikayetlerimin sebebi nedir? Kesin tedavisi var mıdır?

CEVAP

Cinsel ilişki ile kapılan hastalıklardan korunmak çok önemlidir. Eğer bu şekilde bir hastalık kapılmış ise birkaç gün ile birkaç hafta arası bir sürede çoğunlukla, akıntı, idrar yolunda kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen bu hastalıklar kişide belirti yapmadan da o kişiyi taşıyıcı haline getirebilir (portör). Bu tip ön idrar yolunda başlayan hastalıkların en kısa zamanda laboratuvar tetkiki ile tanısını koyup uygun ilaçlar ile tedavisi gereklidir. Kulaktan dolma veya tetkik yaptırmadan alınan ilaçlar hastalığı tamamen ortadan kaldırmayabilir, hatta sinsi bir hale sokarak ilerlemesinin farkına varılmamasına da neden olabilir.

Çok dirençli olabiliyor

Bu durumda idrar yolunda arkaya doğru ilerleyen hastalık prostat bezinin içine girebilir hatta yumurtalara kadar inebilir. Bu gibi durumlarda ağır ateşli prostat iltihabı tablosu veya kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Prostat iltihapları tedaviye bazen çok dirençli olup yaşam boyu tam bir iyileşme sağlanamayabilir. Hastalık zaman zaman nüksler, alevlenmeler göstererek ve sürekli huzursuzluk kaynağı yaratarak kişiyi bezdirir.

SORU: Erken boşalıyorum

24 yaşındayım. İlişkiye girdiğimde prezervatif kullanıyorsam 10 dakika sürüyor. Başka şeyler düşünerek bu süreyi uzatıyorum. Prezervatif kullanmadığım ilişkilerde boşalma sürem 1-2 dakika oluyor. Erken mi boşalıyorum?

CEVAP

Herhangi bir sorununuz yok. Kondom kullanmaya devam edin. Zamanla tecrübeniz artıkça kendinizi daha iyi kontrol edebileceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder