Dünya Arafat'ın katillerine 'kısas' uygulanacak

Arafat'ın katillerine 'kısas' uygulanacak

Paylaş
Arafat'ın katillerine 'kısas' uygulanacak

Yaser Arafat'ın radyoaktif polonyum maddesiyle zehirlenerek öldürüldüğü yönündeki iddialar güç kazanırken, El Fetih Hareketi, 'Arafat'ın şehadet dosyası açık kalacak. Katillere kısas uygulanacak' dedi

Filistin El-Fetih Hareketi, eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ı öldürenlerin bulunması için yoğun çalışma sürdürdüğünü bildirdi.

El-Fetih’ten yapılan yazılı açıklamada, "Arafat’ın şehadet dosyası açık kalacak. Bu konu önceliklerimiz arasında olup, ayrıntılı gerçeklere ulaşmak için yapılan çalışmalar devam edecek. Suçlular adalete teslim edilerek Filistin Soruşturma Komisyonu aracılığıyla katillere kısas (Bir suçluyu, başkasına yaptığı kötülüğü kendisine aynı biçimde uygulayarak cezalandırma) uygulanacak" denildi.

>> 'POLONYUMLA ZEHİRLENDİ' RAPORU

Öte yandan Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Arafat’ın ölümünü incelemek üzere oluşturulan Filistin Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarını yakından takip ettiği ve gerçeklerin ortaya çıkarılarak Filistin halkı ile tüm dünyanın önüne serilmesi için ilgili kurumlara talimat verdiği" belirtildi.

'SUİKASTTAN İSRAİL SORUMLUDUR'

Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinliler de Arafat’ı öldürenlerin bulunması ve yargılanmasını talep etti.

Filistinli memur Naci Abdullah, "Arafat bir lider ve bir semboldü. Bu yüzden her Filistinli Arafat’ın ölümünün soruşturulmasıyla ilgilidir. Şüphesiz Arafat’ın suikastından İsrail sorumludur. Devlet Başkanı Arafat’a komplo kuranların bulunması için soruşturma açılmalı, İsrail ve suçlular, uluslararası kurumlarda yargılanmalı, müzakereler hemen durmalı" dedi.

Filistinli Muhammed Asis ise "Filistin yönetimi, soruşturma sonuçları karşısında ciddi bir duruş sergilemeli, İsrail’in cezalandırılması ve suçluluların yargılanması için Birleşmiş Milletler’e başvurulmalı. Arafat, sıradan bir insan değildi, Filistin halkı, onun öldürenlerden hakkını almak istiyor" diye konuştu.

Gazzeli Ramiz Ebu Mudellel de "Arafat’ın zehirlendiğinin kesinleşmesi bundan İsrail’in sorumlu olduğunu anlamamızı sağladı. İsrail, Filistin Yönetimi’ndeki işbirlikçileriyle Arafat’ın ölümünden sorumludur. Gerçek katil bulunmalı ve yargılanmalı" ifadesini kullandı.

MEZARI AÇILMIŞTI


Yaser Arafat, rahatsızlandıktan bir ay kadar sonra getirildiği Paris’teki askeri hastanede 11 Kasım 2004’te hayatını kaybetmiş, Eşi Süha Arafat incelenmesi için Lozan’daki laboratuvara eşine ait kıyafetleri göndermişti. Kıyafetlerde yüksek oranda radyoaktif polonyum maddesine rastlanması üzerine Arafat’ın suikast sonucu öldürüldüğü yönündeki şüpheler artmış ve Fransa’da görülen davada, savcının talebi üzerine Arafat’ın mezarının açılmasına karar verilmişti. Yapılan incelemelerde, Arafat’ın cesedinde ve mezarındaki toprakta da radyoaktif polonyum elementine rastlandığı bildirilmişti.

Yaser Arafat’ın eşi Süha Arafat ise raporun, eşinin öldürüldüğünü kanıtladığını ifade etmiş, "polonyuma yalnızca nükleer kapasitesi olan ülkelerin erişebileceğini" ileri sürerek Filistin liderliğine adaletin peşine düşmeleri çağrısında bulunmuştu.

AA

Haberin Devamı