Yaşam Aral Gölü Aral Çölü oldu

Aral Gölü Aral Çölü oldu

Paylaş
Aral Gölü Aral Çölü oldu

Dünyanın en büyük 4'üncü gölü olan Özbekistan ile Kazakistan sınırındaki Aral'ı insanoğlu kuruttu

50 yılda yüzde 90 küçüldü

Orta Asya’daki Aral Gölü dünyanın en büyük 4’üncü gölü olarak biliniyordu. 1960’lı yıllarda Sovyetler Birliği pamuk üretimini arttırmak için gölü besleyen nehirlerin yönünü değiştirmişti.

Sovyetler bununla da yetinmedi, pamuk tarlalarını sulamak için gölden yılda 60 kilometreküp su çekti. Sonuç olarak, Aral Gölü son 50 yılda kuruyarak yüzde 90 küçüldü.

Tekne mezarlığı

Gölün kurumasıyla dipte kalan tuzlu kum tabakaları rüzgar estiğinde İskandinavya ve Japonya’ya kadar uçuşuyor, halk sağlığını da tehdit ediyor.

Kurumuş göl yatağı paslanmış eski balıkçı teknelerinin mezarlığına dönmüş durumda.

Gölün kuruması pahasına yetiştirilen pamuk ise şu anda eski Sovyet Cumhuriyetleri’nin büyük bölümünün ana gelir kaynaklarından.

Acil çözüm bulunmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun önceki gün, bir zamanlar Aral’ın sahilinde olan Özbekistan’ın Munyak kasabasını ziyaret etti. Eski bir iskeleye çıkan Ban Ki-Mun gördüğü ‘göl manzarası’ karşısında şoke oldu.

Ban Ki-Mun “Aral Gölü’nün kuruması dünyanın en korkunç çevre felaketlerinden biri” diyerek bölge ülkelerin biraraya gelip soruna acilen çözüm bulmasını istedi.

Haberin Devamı