Ekonomi Arap bankalarından Babacan'a övgü

Arap bankalarından Babacan'a övgü

Paylaş
Arap bankalarından Babacan'a övgü

Arap bankalarından Babacan'a övgü

Arap Bankalar Birliği’nin yayın organı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, yaratıcılığı ve kararlı liderliği sayesinde, Türkiye’de 2009 yılının, ekonomik krizden çok, bir toparlanma yılı olduğu değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Arap Bankalar Birliği’nin dergisi, Bakan Ali Babacan’ın, AB Başmüzakereciliği, Dışişleri Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı dönemindeki çalışmaları ile politikalarını değerlendirirken, Babacan’ın, ekonomi ve siyasetteki yüksek vasfının, Türkiye’nin gelecekteki refahı ile Arap dünyasındaki ilişkilerini şekillendireceğini vurguladı.

Babacan’ın kriz döneminde Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük sorunların üstesinden gelebildiğini yazan dergi, Babacan’ın, Türkiye’nin krizden akıllı bir şekilde, mümkün olan en az zararla çıkabilmesinde rehberlik ettiğini kaydetti.

Dergi, IMF’nin geçen yıl Türkiye ekonomisi için yüzde 6,5 daralma öngördüğünü belirtirken, Türkiye’nin yüzde 4,7 oranında daraldığını ve şimdi de güçlü bir ekonomik toparlanma içinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Görüşlerine başvurulan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın değerlendirmelerine de yer verilen dergideki yazıda, Babacan’ın, küresel krizin olumsuz etkilerine rağmen 2009 yılının, Türkiye için beklenenden daha iyi geçtiğini vurgulayarak, Türkiye ekonomisinin, içerde uygulanan güçlü ekonomik önlemler paketi sayesinde krizden çıkabildiğini kaydettiği aktarıldı.

Ali Babacan’ın ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olduğunun altını çizen dergi, yine onun başarılı koordinasyonu sayesinde Türkiye’nin, en ciddi küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğuna ve kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’nin notunu kriz döneminde yükselttiğine dikkati çekti.

Dünyanın önde gelen reyting kuruluşlarının, küresel krizdeki performansları nedeniyle 40 ülkenin kredi notunu düşürdüğünü belirten dergi, Türkiye’nin kredi notunun ise yükseldiğine işaret etti.

İŞSİZLİĞİN AZALTILMASI

Başbakan Yardımcısı Babacan’ın önceliğinin işsizliği azaltmak olduğunu ifade eden dergi, bu çerçevede, turizm, inşaat, imalat sanayi, madencilik ve tarım gibi sektörlere verdiği teşviklerle, istihdamdaki toparlanmanın beklenenden daha hızlı gerçekleştiğini bildirdi. Mevsimsel etkilerin çıkartılması halinde Türkiye’de, Şubat ayı itibarıyla geçen yıl yüzde 14,3 olan işsizliğin, yüzde 12,7’ye gerilediği bilgisine yer verildi.
Mali Kuralın önemine de değinen dergi, Babacan’ın, Mali Kural ile Türkiye’nin risk primi maliyetinin düşeceği, Türkiye’yi diğer ülkelere göre çok daha ileriye götüreceği şeklindeki ifadesine de dikketi çekti.

Haberin Devamı

BABACAN’IN BAŞMÜZAKERECİLİK, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DÖNEMLERİ

Dergi, Babacan’ın, hem Başmüzakerecilik hem Dışişleri Bakanlığı hem de Başbakan Yardımcılığında başarılı olduğunu belirtti.
2005 yılında AB Başmüzakereciliğine getirilen Babacan’ın, görevi döneminde, bazı müzakere fasıllarını AB’den geçirebildiğinin anlatıldığı derginin yazısında Bakan Babacan’ın, Türkiye’yi AB’ye hazırlayan reformlara öncülük ettiği bildirildi. Dergi, Babacan’ın, Başmüzakerecilik dönemini, "yüksek standartlı diplomasi, zor kararlar ve uzun dönemli planlama" olarak tanımladı.

Ali Babacan’ın Dışişleri Bakanlığı dönemine de değinen dergi, bu dönemde, Babacan’ın da gayretleriyle, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin Geçici Üyeliğine seçildiği hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Babacan’ın, Türkiye ile Arap dünyası arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyerek güçlendirdiğini belirten dergi, bu nedenle, Arap yatırımcılar ve vatandaşları açısından Türkiye’nin imajının güçlendiğini, bunun da Türkiye ekonomisine doğrudan yansımalarının olacağını kaydetti.
Dergide, Babacan’ın, Türkiye ile Arap dünyası arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkları azaltığına dikkat çekilerek, bakanın bu gayretlerinin, gelecekteki sonsuz fırsatların temelini oluşturacağı ifade edildi.