Dünya Arap basını Erdoğan'ı övdü

Arap basını Erdoğan'ı övdü

Paylaş
Arap basını Erdoğan'ı övdü

'İsrail'e karşı Arap kamuoyu iki yürekli lider gördü: Mısırlı Cemal Abdülnasır ve Recep Tayyip Erdoğan'

Londra’da Arapça yayımlanan El Kudüs El Arabi gazetesi, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısından sonraki gelişmeleri yorumlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Mısırlı ünlü devlet adamı Cemal Abdülnasır ile karşılaştırdı.

Gazetenin internet sitesinde, genel yayın yönetmeni Abdülbari Atvan imzasıyla yayımlanan makalede, "İsrail’e karşı Arap kamuoyu şimdiye kadar iki yürekli lider gördü: Biri Mısırlı Cemal Abdülnasır, diğeri Recep Tayyip Erdoğan" denildi.

İsrail’in yardım gemilerine saldırısı karşısında Arap ülkelerinden ve Arap Birliğinden tatmin edici bir açıklamanın gelmediği kaydedilen makalede, Erdoğan’ın İsrail’e karşı sert tepkisine yer verildi.

Türkiye ve birçok Arap ülkesinin başkentinde İsrail’e karşı geniş protestolar düzenlenerek "İsrail haydutluğunun" kınandığı kaydedilen makalede, şu ifadelere yer verildi: "Uluslararası sularda İsrail tarafından işlenen bu cinayet, dünyada geniş yankı bulurken ilk defa İsrail devleti yalnızlığını hissediyor. İsrail, işlediği bu vahşet karşısında dünya devletlerinden kınama mesajları alıyor. Arap ülkeleri, İsrail’in Filistin’de yaptığı zulüm karşında ne zaman BM’yi acil toplayıp ciddi bir karar aldı? Hiç kimse bilmiyor. Türkiye bir gün içerisinde BM’yi acil olarak toplayıp İsrail’e karşı bir kınama bildirisi yayımlattı.

İsrail’in Filistin halkına yaptığı eziyet karşısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap liderlerinden daha çok çaba harcadığı herkesin malumudur.

Akdeniz’de meydana gelen olayların hemen ardından BM ve NATO’yu acil olarak toplantıya çağıran ve Tel Aviv’deki büyükelçisini hemen Ankara’ya çeken Türkiye’nin İsrail’den Gazze üzerindeki ambargonun kaldırılmasını istedi." Başbakan Erdoğan’dan başka şimdiye kadar hiç kimsenin İsrail’in saldırılarını "devlet terörü" olarak adlandırmadığı belirtilen makalede, "Biz ne Arap ülkelerinden ne de Arap Birliğinden acil olarak toplanıp yeni kararlar almasını istiyoruz. Biz daha önce İsrail’e karşı alınan kararların sözde değil özde uygulanmasını istiyoruz" denildi.

Mısırlı asker ve devlet adamı Cemal Abdülnasır, ülkesinin 1956-1970 yılları arasında ikinci cumhurbaşkanı olmuştu. Abdülnasır, krallığa son veren darbenin ardından başbakan ve cumhurbaşkanı olarak Mısır’da köklü dönüşümlere damgasını vurmuş, etkin bir dış politikayla Arap dünyasında önder bir rol oynamıştı.

AA

2

Haberin Devamı