Siyaset Araplar İran'ın vurulmasını istemiş
Paylaş
Araplar İran'ın vurulmasını istemiş

Wikileaks'in yayımladığı ABD gizli belgelerine göre Suudi Kralı Abdullah ile Ürdün Kralı, Obama yönetimine sürekli İran'a askeri operasyon düzenlenmesi için baskı yaptı

Açıklanan belgelerde Suudi yetkililer ABD’nin İran’a saldırmasını istiyor. Kaynağı ABD’nin Riyad elçiliği olan 20 Nisan 2008 tarihli belgede İran’ı bölgede bir tehdit olarak gören ve nükleer projesini hayata geçirmesinden çekinen Suudi Arabistan’ın Washington’daki büyük elçisi Adel al-Jubeir, Kral Abdullah’ın talebini Amerikalı yetkililere şu şekilde yineliyor: “Yılanın başını kesmemizi istiyor”

Ayrıca belgelerde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, 2009 yılında Başkan Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan’a, “İranlılara güvenilemez. Maceraperest bir ülke ve amacı sorun çıkarmak. Allah İran’ın günahlarından bizi korusun” ifadesini kullandığı belirtiliyor.

11 Şubat 2010’da, Amerikalı General James Jones’la görüşen Kralın, “İran nükleer silaha sahip olursa, bölgedeki bütün ülkeler de nükleer silaha sahip olur” dediği belirtildi.

Yine aynı belgelerde, Ürdün Meclis Başkanı Zeid Rifaiu’nun da, Amerikalılara, “İran’la yapılan diyaloğun hiçbir sonuç vermeyeceğini söylediği görülürken, Amerikalı General Mullen, Abu Dabi Prensi Muhammed bin Zayed’i ile görüşmesinin detaylarını 9 Şubat 2010 tarihinde merkeze telgrafla bildirerek, Zayed’in, “İran’ın nükleer sitelerine karşı havadan saldırıların yetersiz olduğu ve karadan da saldırmak gerekir” dediği belirtiliyor.

Öte yandan Suudi Arabistan'ta Wikileaks'in erişimine yasak uygulandı.

Haberin Devamı