Hakan Çelik Araplar kendi elleriyle Batı'ya bağımlı hale geldi
HABERİ PAYLAŞ

Araplar kendi elleriyle Batı'ya bağımlı hale geldi

Arap-İslam coğrafyasında bugün yaşananların ardında, esas olarak emperyalist ülkelerin petrol hırsının olduğu doğru. Ancak çok önemli başka nedenler hep gözardı ediliyor:
Ortadoğu ülkeleri, demokratik kurumlarını geliştiremiyor, sivilleşmeyi tabana yayamıyor, akıl ve bilim gerektiren alanlarda neredeyse hiç varlık gösteremiyor. Zenginlerle fakirler arasında şaşırtıcı derecede derin uçurumlar var!..

[[HAFTAYA]]

Dünyanın en zengin yeraltı varlıklarına sahip ülkelerden Suudi Arabistan’da bile yoksulluk sınırında önemli sayıda insanın olması vahim bir çelişki.
Siyasi birlikten söz etmek mümkün olmadığı gibi, mezhep farklılıklarından kaynaklanan tarihsel düşmanlıklar da aşılamıyor. Arap Birliği denen bir örgüt var ortada; ancak oybirliği ile aldığı kararların dahi arkasında duramıyor.
Belki de en temel sorunlardan biri, sanayi, teknoloji ve bilim alanındaki geri kalmışlıkları.
Arap ülkeleri neredeyse tükettikleri hiçbir şeyi kendileri üretmiyor.
Bu nedenle Batı ile aralarında ağır bir bağımlılık ilişkisi oluşuyor. Savunma konularından havayolu işletmeciliğine kadar her şey Amerikalı ve Avrupalıların koordinasyonuyla yürüyor. Bu nedenle, Batı dünyası ile çıkar çatışması yaşadıklarında seslerini ancak bir yere kadar yükseltebiliyorlar.

Haberin Devamı

Her şey ithal, üretim sıfır


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu ülkelerine her gidişinde altını çizdiği bir sorun bu. Sahip oldukları muazzam ekonomik gücü, üretime ve yatırıma dönüştüremiyorlar.
Arap ülkelerinde en çok rağbet gören tüketim ürünleri ve sanayi mallarının listesine bakın:
Mitsubishi klima Japonya’dan
Nissan pick- up Japonya’dan
Siemens elektrik trafoları Almanya’dan
Azimut tekneler İtalya’dan
Iphone Amerika’dan
Blackberry Kanada’dan
Ferrari İtalya’dan
Mercedes Almanya’dan
Bentley İngiltere’den
Airbus Fransa’dan
Boeing Amerika’dan
Mirage Fransa’dan
F- 16 Amerika’dan
Gucci, Prada İtalya’dan
Louis Vuitton Fransa’dan
Swarovski Avusturya’dan.

Milyarlarca dolarlık petrol geliri bu şirketlere akıyor. Aralarında Arap-İslam ülkelerinden ya da Ortadoğu’dan tek bir marka yok. Peki, petrol dışında dünya ekonomisine sundukları ne var? Hiçbir şey.
Petrol dendiğinde akla gelen dev firmalar Shell, BP, Total bile Batı kökenli.
Dünya çapında ne doğru dürüst üniversiteleri var ne araştırma kuruluşları...
Paraları Amerika, İsviçre bankalarında; yazlıkları Fransa, İtalya ve İspanya’da... Kendi elleriyle yarattıkları bu bağımlılık ilişkisine rağmen onların “Kahrolsun Batı” yazılı pankart taşımalarını komik buluyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder