Ekonomi Araplar, Türk altınına bayılıyor

Araplar, Türk altınına bayılıyor

Paylaş
Araplar, Türk altınına bayılıyor

Türk altın mücevheratını en çok Araplar ve ABD'liler beğendi

Türk altın mücevheratına en fazla rağbet eden ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkeye geçen yıl 348,9 milyon dolarlık altın mücevherat ihraç edildi. ABD’ye 120 milyon dolarlık, Almanya’ya 57,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) tarafından hazırlanan Altın Mücevherat raporundan derlediği bilgilere göre, 1999 yılında 287,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, 2000 yılında 384,2 milyon dolarlık, 2005 yılında 1,1 milyar dolarlık, 2008’de 1,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Geçen yıl yaşanan küresel krizin etkisiyle Türkiye’nin altın mücevherat ihracatı 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACAT BAE’YE

Türkiye geçen yıl en fazla altın mücevherat ihracatını 348,9 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptı. ABD’ye 120 milyon dolarlık altın mücevherat ihracatı yapan Türkiye, Almanya’ya 57,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Geçen yıl Irak’a 43,2 milyon dolarlık, Rusya Federasyonu’na 39,9 milyon dolarlık, Kazakistan’a 36,6 milyon dolarlık, İsrail’e 32,2 milyon dolarlık, İtalya’ya 32 milyon dolarlık, Azerbaycan-Nahçıvan’a 31,4 milyon dolarlık, Libya’ya ise 30,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

MÜCEVHERATIN YÜZDE 70’İ İHRAÇ EDİLİYOR VE TURİSTLERE SATILIYOR

Altın mücevherat ihracatının geçmişi son 10 yıla dayanmakla beraber, performansı artış eğilimi gösteriyor. Türkiye, 2008 yılında dünya değerli mücevherat ihracatında 1,6 milyar dolarlık ihracatla 11. sırada yer aldı.

Türk altın mücevherat sanayi, yabancı turistlere de büyük miktarlarda satış yaparken, ihraç edilen ve yurt içinde turistlere satılan altın mücevherat miktarı, sektörün toplam üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor.

TÜRKİYE, DÜNYANIN EN BÜYÜK BEŞ PAZARI ARASINDA

Türkiye altın mücevheratta Hindistan ve ABD ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alırken, üretimde de İtalya ile yarışıyor.

Yıllık 400 ton altın işleme kapasitesine sahip olan ancak kapasitesinin tümünü kullanmayan Türkiye, yıllık yaklaşık 250-300 ton altın mücevherat üretiyor.

Türkiye, dünyada altın mücevherat üretiminde İtalya ve Hindistan ile birlikte ilk üç sırayı paylaşıyor. Türk imalat sektörlerinin en büyükleri arasında yer alan ve yaklaşık 250 bin kişi istihdam edilen sektörde, yaklaşık 6 bin üretici ve 35 bin kuyumcu bulunuyor.

Haberin Devamı