Yaşam Araplar Türk dizilerine neden hayran?

Araplar Türk dizilerine neden hayran?

Paylaş
Araplar Türk dizilerine neden hayran?

Arap dünyasına giren Türk dizileri, birkaç yıl içinde gözle görülebilecek kadar etkili hale geldi

Yapım şirketlerinin girişimleriyle Arap dünyasına giren Türk dizileri, birkaç yıl içinde gözle görülebilecek kadar etkili hale geldi.

Türkiye’nin ve Türk toplumunun tanıtımına katkıda bulunan diziler, Arap dünyasında Türk halkına karşı sempati yaratırken, Türkiye’yi ziyaret eden Arap turist sayısında kayda değer artış sağladı.

Arap ülkelerinde aile içi kavgalara da neden olan dizilerin, Arap sinema ve dizi sektörünün değişimini hızlandıracağı savunuluyor.
Türk dizileri diğer Arap ülkeleri gibi Suriye’de de büyük ilgi çekiyor.

AKTÖRLER YAKIŞIKLI, AKTRİSLER GÜZEL

Suriyeli gazeteci Geysa Ali, Türk dizilerini yakından takip ettiğini ve dizilerdeki kadın-erkek ilişkilerinden çok etkilendiğini söylüyor. Ali, Türk dizilerinin çok sevilmesinin en önemli nedenini "aktörlerin yakışıklı, aktrislerin güzel olması" olarak açıklıyor.

Dizilerin çekildiği mekanları "dikkat çekici" bulduğunu belirten Ali, "Türk dizilerini, Türkiye’yi görmek için de izliyorum. İstanbul, Boğaz, Kız Kulesi ve orman manzaraları çok dikkatimi çekiyor. Türkiye’yi keşfediyorum dizilerle" diye konuşuyor.

'GERÇEK HAYATTAN BAHSETMİYORLAR'

Ihlamurlar Altında ve Gümüş adlı dizilerin bütün bölümlerini izlediğini anlatan İman Huzeyfe, Ihlamurlar Altında dizisinin Arapça versiyonunda adı Yahya olarak değiştirilen Yılmaz karakterini çok beğendiğini belirtiyor.

Gümüş dizisindeki Mehmet (Muhannet) karakterine atıfta bulunarak "Kocamın da Muhannet gibi romantik olmasını isterdim" diyen Huzeyfe, "Türk dizilerindeki romantik ilişkiler hoşuma gitmişti, ama birçok Türk dizisinde gerçek hayattan, sokaktaki insandan bahsetmiyorlar. Türk toplumunun tam olarak anlatıldığını düşünmüyorum" eleştirisini de yapıyor.

Şu anda sürekli takip ettiği bir dizi olmadığını belirten Huzeyfe, "Ancak Türkiye manzaraları ve müziklerini beğendiğim için televizyon izlerken Türk dizisine denk gelmişsem kanalı değiştirmiyorum" diyor.

'TÜRKİYE’NİN BU DİZİLERİ DURDURMASI GEREKİYOR'

Türkiye’ye birçok kez gitmiş olan Yunus Nasır ise, dizilerin "Türk toplumu hakkında olumsuz imaj oluşturduğunu" savunuyor.

Nasır, dizilerde işlenen gayrimeşru ilişkiler ve evlilik dışı çocuklar gibi konuların Türk toplumuna zarar verdiğini belirterek, "Türk toplumunun dizilerde anlatıldığı gibi yaşamadığını biliyorum. Türkiye’nin bu dizileri durdurması veya kontrol sağlaması gerekiyor" diyor.

"Arap sinema ve dizilerinde hep aynı yüzlerin yer alması nedeniyle artık sıkıcı geldiği bir dönemde Türk dizilerinin yayınlanmaya başlandığını" anlatan Nasır’a göre, Araplar Türk dizilerini Türkiye’yi görmek için izliyor.

'SURİYE DİZİLERİNE TERCİH EDİYORUM'

Konusunu gerçek hayattan alan dizileri sevdiğini belirten Beşir Ahmed, "Türk dizilerini, Suriye dizilerine tercih ediyorum. Konusu, senaryosu, görüntüsü çok daha kaliteli. Kadın oyuncuları çok güzel" diyor.

Dizilerle birlikte "hem Türkiye’yi gezdiğini hem de Türkiye yakın tarihini, toplumunu, kültürünü öğrendiğini" anlatan Ahmed, "Kurtlar Vadisi fanatiğiyim. Hem gerçek dünyayı ve Türkiye’yi anlatıyor hem de çok güzel yerlerde çekiyorlar diziyi. Polat Alemdar ise en beğendiğim karakter" diye konuşuyor.
Ahmed, Türk dizileri yayınlanmaya başladıktan sonra Suriye dizilerinin konu ve senaryolarında da değişiklik olduğunu belirterek, "Türk dizileri Suriye dizilerini olumlu yönde etkileyecek" görüşünü dile getiriyor.

'TÜRK DİZİSİ FANATİĞİYİM'

Türk dizilerinin Suriye şivesi ile Arapça seslendirilmesi nedeniyle Suriye dizisi izliyormuş gibi hissettiğini anlatan Zeydan El Kadı, "Türk dizisi fanatiği" olduğunu söylüyor.

"İskender Büyük ve Memati karakterleri favorilerim" diyen El Kadı, dizide, "Türkiye çerçevesinde anlatılan olayların Orta Doğu’da yaşayan herkesi ilgilendirdiğini" savunuyor.

El Kadı, cep telefonu melodisi olarak Kurtlar Vadisi dizisinin jenerik müziğini kullanıyor.

'İŞLERİMİ DİZİ SAATLERİNE GÖRE AYARLIYORUM'


Öğretmen olan Süheyla El Aji, birçok Türk dizisini takip ettiğini belirterek, "Bütün işlerimi takip ettiğim dizilerin saatlerine göre ayarlıyorum" diyor.

Kaybolan Yıllar adlı dizide Esmer, Gümüş dizisinde ise Mehmet karakterlerini çok beğendiğini anlatan El Aji, "Aşkın anlatıldığı bir dizide mafya olabiliyor ya da silahların olduğu bir dizide çok romantik sahneler çekilebiliyor. Türk dizilerinde herşey var. O yüzden, bir sonraki bölümü merakla bekliyorum" diye anlatıyor.

El Aji, dizilerin çekildiği mekanları ve özellikle İstanbul’u görmek istediğini söylüyor.

'BU POPÜLERLİĞİ ANLAMIYORUM'

Ferah Muhammed ise, Türk dizilerini sevmeyenler arasında yer alıyor.

"Türk dizilerinin, Arap dünyasında bir moda olduğunu" savunan Muhammed, "Türk dizilerini takip etmiyorum ve hoşlanmıyorum. Konuları hep aynı" eleştirisinde bulunuyor.

AA

3

Haberin Devamı