Ekonomi Arıcılık ve bal dünyasını İstanbul’da ağırlayan Apimondia Kongresi’ni Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba açtı

Arıcılık ve bal dünyasını İstanbul’da ağırlayan Apimondia Kongresi’ni Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba açtı

Paylaş
Arıcılık ve bal dünyasını İstanbul’da ağırlayan Apimondia Kongresi’ni Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba açtı

Dünyanın pek çok ülkesinden arıcıları, bal sektörünün profesyonellerini ve bilim insanlarını buluşturan 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi, Balparmak’ın Platin Sponsorluğu’nda başladı.

Arıcılık alanında dünyanın en büyük organizasyonu olarak kabul edilen ve tarihinde ilk kez İstanbul’da düzenlenen kongrenin açılışını TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yaptı. Bakan Fakıbaba, Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ile beraber Türkiye’nin lider markası Balparmak’ın standını da gezdi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Türk arıcılık sektörü için bir milat olarak kabul edilen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi tarihinde ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. 4 Ekim’e kadar kapılarını dünya arıcılarının yanı sıra bal sektörü ve bilim insanlarına açan Apimondia Kongresi’nin açılışını TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yaptı. Bakan Fakıbaba, Kongre’nin Platin Sponsorluğu’nu üstlenen Türkiye’nin lider markası Balparmak’ın standını da gezerek, Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak’tan Balparmak hakkında bilgi aldı.



Apimondia’nın bu yıl Türkiye’de yapılmasının Türk arıcılığının ve bal sektörünün gelişmişliğinin ve uluslararası düzeydeki saygınlığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Özen Altıparmak, şu değerlendirmede bulundu: “Balparmak olarak dünyanın en mucizevi besini olan balın doğallığını ve saflığını korumak, onu kaliteli yaşamın vazgeçilmez bir unsuru haline getirmek ve böylece değerini hak ettiği en yüksek düzeye çıkarmak misyonumuza ışık tutan bu tarihi organizasyon, Türkiye’nin iki önemli ayrıcalığını dünyaya yansıtacak. Bunlardan birincisi, ülkemizin coğrafyasının dünyada en zengin floraya sahip coğrafyalardan biri olması. Diğer ayrıcalığı ise, yüzde 90’ı ülkemizde üretilen çam balımız. Arı, yalnızca bal için değil... Ondan da önemlisi, çevrenin korunması ve tarımsal sürdürülebilirlik için de çok değerli ve vazgeçilmez. Bu nedenle Balparmak olarak üzerimize düşeni yapıyor, sektörümüzün bilimin ışığında gelişimine öncülük ediyoruz. Bu önemli kongrenin, sektörümüzün geleceğini aydınlatmasını diliyorum.”

Balparmak Ar-Ge Merkezi’nde Tüm Dünyadan 450’den Fazla Bal Analiz Edildi


Kongre kapsamında düzenlenen Dünya Arıcılık Ödülleri 2017 yarışması için dünyanın birçok ülkesinden gelen 450 bal numunesinin analizleri, arı ürünleri alanında dünyanın en büyük laboratuvarı olma özelliği taşıyan Balparmak Ar-Ge Merkezi Laboratuvarı’nda analiz edildi. Gelişmiş laboratuvar test cihazları ve uluslararası analiz metotları kullanılarak kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, mikroskobik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi açısından en az 92 parametrede analiz edilen ballar, jüri değerlendirmesinin ardından Dünya Arıcılık Ödülleri kapsamında ödüllendirilecek. Analizlerin yapıldığı Balparmak Ar-Ge Merkezi Laboratuvarı, Türkiye’nin bal ve diğer arı ürünleri alanındaki ilk ve tek, gıda alanında 8’inci, Ar-Ge Merkezi unvanına sahip.

600 Yabancı Bilim İnsanı Balparmak Ar-Ge Merkezi Laboratuvarı’nı Gezecek

Balparmak Ar-Ge Merkezi, kongre kapsamında İstanbul’a gelecek 600 bilim insanına da 4 Ekim’de ev sahipliği yapacak. Balparmak Ar-Ge Merkezi Laboratuvarı’nı gezip, tesis hakkında bilgi alacak bilim insanları, Ar-Ge Merkezi’nde yapılan çalışmaları da bizzat yerinde görme şansına sahip olacak.

Haberin Devamı