Ekonomi Arılar çalışmadı kiraz pahalandı

Arılar çalışmadı kiraz pahalandı

Paylaş
Arılar çalışmadı kiraz pahalandı

Havalar serin ve yağışlı devam edince kirazın çiçeklenme döneminde arılar çalışamadı. Bu nedenle kiraz rekoltesinde düşüş yaşandı

Çiçeklenme döneminde havaların serin ve yağışlı olması nedeniyle arı faaliyetlerinin istenilen düzeyde gerçekleşmemesinin, kirazda döllenmeyi olumsuz etkilediği, bunun sonucunda da rekoltenin yarı yarıya düşeceği bildirildi. Bu durum nedeniyle halde 1.5 ile 4 lira arasında satılan kaliteli kirazın fiyatında gerileme beklenmiyor.

Haberin Devamı

Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş'nin üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, bu yıl ilkbaharın serin ve yağışlı geçtiğini, döllenmede ve verimde önemli rol üstelenen arıların çalışma imkanı bulamadığını vurguladı.

İlkbahar dönemindeki olumsuzluklar nedeniyle kiraz rekoltesinin yarı yarıya düşeceğini ifade eden Taner, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin yıllık ortalama kiraz üretimi yaklaşık 300 bin ton. Tahmini olarak değerlendirmek gerekirse bu yılın rekoltesi, 150 bin tonun da altına inebilir. Meyve tutumu gerçekten çok az oldu. Yıllık üretimin 150 bin tonun üzerindeki bölümünü ise '0900 Ziraat' çeşidi oluşturuyor. Yurt dışına gönderilen bu çeşitte ise 70 bin ton civarında üretim bekleniyor. Geçen yıl 65 ton olan kiraz '0900 Ziraat' çeşidi ihracatı da bu yaz yüzde 50 civarında azalacak. Hatta geçen yılın yarısını bile yakalayabilirsek iyi olacak.”

Taner, ürün az olunca üreticinin taleplerinin yükseldiğini vurgulayarak, “Birçok ihracatçı da yurt dışı pazarına göre fiyat verebiliyor. Ürünün azlığı, yurt dışı pazarı derken ihracatın düşük kalacağı görülüyor” diye konuştu.

Taner, kirazı vuran ve arıların çalışmasını engelleyen süreci de şöyle anlattı:

“Kirazın çiçeklenme döneminde hava şartları, mevsim normallerinin dışına çıktı. Fazla yağış, rutubet ve serin havalar arı faaliyetlerinin istenilen düzeyde gerçekleşmesini önledi. Bu durum tozlanma ve döllenmeyi olumsuz etkiledi. Neredeyse bir ay çiçek vardı ancak döllenme olmadı. Çiçek açtıktan sonra 24 saat gibi kısa sürede döllenmenin olması gerekiyor. Bu yıl arılar, çalışabilecekleri 24 ya da 48 saatlik bir dönem bulamadı.”

Taner, arılar çalışamayınca yalancı döllenme denilen hadisenin de ortaya çıktığını belirterek, “Yalancı döllenme sonucu oluşan meyveler, döküldü. Gerçek meyve tutumu az oldu. Özellikle ihraç edilen, 0900 Ziraat denilen çeşidin çiçek açma ve döllenme döneminde bu sorun daha fazla yaşandı” dedi.

YAĞMUR VURDU, KALİTE DÜŞTÜ

Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Konfederasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er de kirazda yaşanan rekolte düşüşünü doğruladı. Er, özellikle Afyon ve Amasya bölgesinde 15-20 gün önce aşırı yağışlar nedeniyle mahsulün zarar gördüğünü ifade etti.

Bu durumun kalitede düşüş yaşattığının altını çizen Er, "Bu sorun sadece kirazda yok, şeftali ve diğer meyvelerde de benzer sorunlar yaşanıyor" dedi.

Er, geçen yıl en kaliteli kirazın fiyatının 8 lira olduğunu, bu sene ise kalitedeki düşüşten dolayı hal çıkışının 4 liraya kadar gerilediğini de belirtti.

Haberin Devamı