Siyaset Arınç: Birisi Baykal'a Atatürk derse...
Paylaş
Arınç: Birisi Baykal'a Atatürk derse...

Arınç, "Sayın Baykal'ın da fanatikleri var, kalksa birisi derse ki 'bu bizim Atatürk ne oluyor ki asıl Atatürk Baykal'dır' derse ne yapacaksınız? Yani Baykal'ı mı kötüleyeceksiniz" dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Ayşenur Bahçekapılı ile birlikte TBMM Genel Kurulunda dün yaşanan kavga ve bu konuda yaşanan gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Genel Kurulun dünkü birleşimini yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun kendisine yönelik, "Bana birleşimi nasıl yönetmem konusunda talimat verdi" sözlerine yanıt veren Arınç, "Bugüne kadarki birikimim, bende meydana getirdiği stres, ’gecenin 10’una gidiyoruz, hala gensoruyu bitirememiş, daha iki grup konuşacak, bakan savunmasını yapacak. Çok basit bir meselenin saatler sürmesi, hatta gece yarısından sonraya sarkma ihtimalini düşündüm, biraz da gerginliği hissettim, bunun sonunda da bir kavga olabilir, Sayın Başkan bunu öngörmüyor, gideyim kendisini ikaz edeyim’ dedim" görüşünü dile getirdi.

Başkan ve Başkanvekilleri için dinlenme yeri olan odaya gittiğinde TBMM Katip Üyesi Murat Özkan’ın oturduğunu, Mumcu’nun da ayakta olduğunu anlatan Arınç, Mumcu’ya, "Hanımefendi oturumu iyi yönetemiyorsunuz veya oturumu niçin iyi yönetmiyorsunuz?" dediğini aktardı.
Mumcu’nun da kendisine "Neden?" sorusunu yönelttiğini ifade eden Arınç, Mumcu’ya, "(İçtüzük hükümlerine uyun) dedim, söz isteyenler çıkıyor, hakaret ediyorlar, mesele uzuyor, bir başka arkadaş sataşmadan söz alıyor, ona müsaade etmiyorsunuz, sonunda sözünü kesmeye çalışıyorsunuz. Tarafsız ve adil olun. Siz tarafsız ve adil bir başkanvekili olarak değil, partisinin militanı olarak hareket eden bir başkan olarak burada bulunuyorsunuz" görüşünü aktardığını söyledi.

Haberin Devamı

Arınç, Mumcu’nun buna itiraz ettiğini, şahsıyla ilgili başka şeyler söylediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben de ona ’tarafsız olun, sizi bütün Meclis yakınen tanıyor, siz iyi yönetemiyorsun. Bu gidiş kötüye gidiştir, ben sizi sadece ikaz ediyorum; içtüzüğe uyacaksınız’ dedim. ’İçtüzüğe uyuyorum’ dedi. ’Uymuyorsunuz’ dedim ve kapıdan çıktım, gittim. Sayın Özkan, oturduğu yerden kalkmamıştır, bir kelime bile söylememiştir, bir harekette bile bulunmamıştır. Çünkü ben hakaret edecek veya onu kötüleyecek bir davranış içinde bulunamazdım. Benim edebim, ahlakım, saygım buna izin vermezdi. Ben sadece eleştirdim ’iyi yönetmiyorsunuz, oturumu iyi yönetin, bunun sonunda Mecliste gürültü çıkar, bu işin sonu kötü olur’ dedim. Benden sonra Elitaş gelmiş, biz birbirimizden habersiziz.

Haberin Devamı

Sayın Başkan, ’yürütmenin yasamaya müdahalesi, bana talimat verdi’ diyor. Hükümetin üyesiyim ama dünkü spontane davranışım, yasama organında milletvekilliği görevi yapan bir milletvekili olarak meydana geldi. Genel Kurulu izliyorum, olanlardan şikayetçiyim, bu şikayetimi Sayın Başkan’a iletiyorum. Hükümet üyesi olarak, ’yürütmenin bir organına nasıl böyle yaparsın’ şeklinde, nasıl anladı bilmiyorum, herhalde birisi bu aklı verdi kendisine. Çünkü konuşmalarımız sırasında ’bir bakan olarak’ nasıl bana böyle bir şeyi söylersiniz’ demedi. Bakanlık sıfatıyla değil, 5 yıl Meclis Başkanlığı yapmış, bu İçtüzüğü satır satır bilen bir insan olarak, bir milletvekili spontane davranışıyla, kendisine ’İçtüzüğe uygun yürütün bu işi, yoksa bu işin sonu kötü olur, kötüye gider, münakaşa olur’ dedim. Bunun yürütmenin yasamaya müdahalesiyle bağlantı kurmak, ancak siyaseten ideolojik bir noktayı bize gösteriyor."

Haberin Devamı

Arınç, eleştiri hakkını kullandığını dile getirerek, "İyi yaptım, kötü yaptım, doğru yaptım, yanlış yaptım. Bakanlık sıfatımla, bakanlık ağırlığımla gidip, ’şöyle yapmalısın, böyle yapmalısın’ diye talimat vermek benim haddim değil. Bunu kesinlikle reddediyorum" dedi.

"BİRİSİ KALKIP DERSE..."

Arınç, bir soru üzerine Güldal Mumcu’nun Genel Kurulu yönetimiyle ilgili usul tartışması yapılabileceğini belirterek, ancak bunun açılması halinde 4 üyeye söz verileceğini, bunun da yaklaşık 1 saat zaman alacağını söyledi.

Bu tür olayları yaşadıklarını anımsatan Arınç, "Grup Başkanvekillerimize, Allah sabır versin. Onlar ne yapıyor biliyor musunuz? ’Şu Genel Kurulu bir kavgasız geçirsek de herkes ağzına geleni söylese biz de duymazdan gelsek’ diyorlar. O kürsüye çıkan Başkan, İçtüzüğe göre Genel Kurulu yönetmek zorunda" dedi.

Bir gazeteci MHP’li Osman Durmuş’un tartışmaya yol açan sözlerine ilişkin soru yöneltti. Arınç, Durmuş’un söylediği sözlerin ne olduğunu sorduğu gazeteci, "tekrar etmeye gerek var mı?" karşılığını verdi. "Bir daha bilelim ki çirkinliği konusunda hepimizin bilgisi olsun" diyen Arınç, Durmuş’un sözlerini söylemeye gazetecinin "hicabının el vermediğini" belirtti.

Haberin Devamı

Bülent Arınç, şunları kaydetti:
"Bu çok çirkin bir sözdür. Biz haysiyetli insanlarızdır. Kendimize, eşimize, inancımıza, davamıza, yolumuza, çizgimize, Türkiye’ye, Türkiye’nin meselelerine birisi sorumsuzca laf etti mi bunun altında kalmayız. Birileri bu zaafımızı biliyor, hep o noktadan vurmaya çalışıyor. Sayın Durmuş’un söylediği sözler, birisi bir yerde "son peygamber mi?’ demiş... Bunu eline alarak CD gösteriyor. Dünyada deli de var, şizofren de var, akıllı akılsız bir sürü insan var. Manisa’da bir taksi şoförü var, kendisini mehdi ilan etti, haberiniz var mı? Bana da mesaj gönderiyor arada, ’şöyle yap, böyle yap’ diye. Ben de gülüp geçiyorum. Şimdi birisi, Başbakan için böyle bir laf etmiş. Bu densizliktir, aptallıktır, çok kötü bir şeydir. 72 milyon insandan birisi böyle bir laf edecek diye herkesin ağzını bantlayacak mıyız? Kimin nerede ne söyleyeceğini bilmek zorunda mıyız?

Şimdi her partinin fanatikleri var. Misal olsun diye söylüyorum, yeni bir tartışma başlatmak istemiyorum. Fanatik bir insan ’bu Bahçeli olsa olsa mehdidir’ derse, hangi AK Parti’li milletvekili gelir de bunu Genel Kurulda söyler. Sayın Baykal’ın da fanatikleri var, kalksa birisi derse ki ’bu bizim Atatürk ne oluyor ki asıl Atatürk Baykal’dır’ derse ne yapacaksınız? Yani Baykal’ı mı kötüleyeceksiniz. Böyle bir densizlik yapıldığı için bu insanları mı suçlayacaksınız. Türkiye’de birisi esrar ve eroinle yakalansa ifadesinde ’ben bunu Angele Merkel’den aldım’ dese, ne yapacağız? Niçin bunları düşünmüyorsunuz. Bunu kürsüye çıkaran insan neden düşünmüyor? Halen bunun üzerine basa basa bir şey söylemeye çalışan milletvekili, utanmıyor mu, sıkılmıyor mu, üzüntü duymuyor mu? Tayyip Erdoğan’ın ne olduğunu, inancının, ibadetinin ne olduğunu hepimiz bilmiyor muyuz? Kendisi de dün onu ifade etmedi mi? ’Son peygamberin Hazreti Muhammed olduğunu bilmiyor musunuz?’ dedi. Kimse bunun dışında bir şey söylerse o kendi deliliğidir, aptallığıdır demek istemedi mi? Çok basit şeylerden siyasi rant devşirmeye çalışanlara sadece acıyorum. Bunlar çok yakışıksız şeyler."

İçtüzüğe göre Genel Kurulu tarafsız yönetmeyen Başkanvekiline yönelik bir yaptırım bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Arınç, kendisinin işlem yapma konusunda bir yetkisi bulunmadığını söyledi.

Arınç, Meclis Başkanlığı döneminde Etik Kurulu oluşturulması önerisinde bulunduğunu anımsatarak, CHP’nin engellemesi sonucu İçtüzük değişikliğinin yapılamadığını sözlerine ekledi.