Siyaset Arınç'tan Demirtaş'a sert cevap
Paylaş
Arınç'tan Demirtaş'a sert cevap

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, Demirtaş ve Buldan'ın kendisiyle ilgili sözlerine sert cevap verdi

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Bülent Arıç Hükümet Sözcüsü sıfatıyla kameraların karşısına geçti. Arınç, gazetecilerin çözüm süreci ve Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde açıklanan 10 madde ile ilgili sorulara yanıt verdi. Arınç'ın hedefinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş vardı. Arınç, 'Çözüm sürecine ne kadar engel çıkarılmışsa bunların başında gelen isim Selahattin Demirtaş'tır. Demirtaş, çözüm süreci için iyi niyetli çaba gösteren biri değildir. Bana ulaşan bilgilerin gerçekliğini bildiğim için bunu söylüyorum. Kendisi başarılı bir siyasetçi olacaktır ama en büyük engeli egosudur.' diye konuştu.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer27810","27810","201503","27810-267016.jpg","1", "0","Arınç'tan Demirtaş'a çok sert sözler!");

İşte gazetecilerin soruları ve Arınç'ın o sorulara verdiği cevaplar:

SORULAR:

Çözüm süreciyle ilgili HDP Eş Genel Başkanı'nın açıklamaları var. 'Barışa o kadar tahammülsüzse istifa etsin' sözlerine ilişkin sözlerine ne diyorsunuz? HDP milletvekili Pervin Buldan'ın twitter'dan paylaştığı mesaj var. Bu konuyla ilgili ne diyeceksiniz? İç Güvenlik Paketiyle ilgili olarak yaşanan gelişmeler var.

BULDAN VE DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI

10 maddelik bir açıklama yapıldı. PKK kongrey toplayacak ve silah bırakacak. Her iki tarafça makul görünen gelişmeler açıklandı. Hatırlayacaksınız 2013 yılının Nevruz ayında buna benzer Öcalan mesajı daokunmuştu. 2013Ten sonra böyle bir noktaya gelindi. Bir defa iki yıllık bir gecikme var. Burada silah bırakma ve geri çekilme olmadı. Sembolik geri çekilme olmadı.

Çok büyük terör olayları olmadı ama bunun yanında kamu güvenliğini bozan olaylar yaşandı. 6 ay önce Kobani olaylarını bahane ederek insanları öldürmek insanların evlerine tecavüzde bulunmak gibi doğrudan terör olayları yaşandı.

Sayın Başbakanımız görevi devraldığından beri kamu güvenliği esastır dedi. Terör olayları bitecek çözüm süreci ondan sonra yapılacaktı. Çadırlarda ceza kesilen mahkemeler kurulması, TOMA'lara molotof atılmasıyla ilgili olaylar ortada.

HDP PARTNERİMİZDİR

HDP legal bir partidir. Ve çözüm sürecinde bizim partnerimizdir. Onlarla müşterek çalışmayı hepimiz arzu ederiz.

Ben 2009 yılından beri hükümetteyim. Çözüm sürecini en fazla savunan insanlardan birisiyim. Akan kanın durması bizim hedefimnizdir. Birilerinin beklediği gibi çözüm süreci çözülme süreci değildir.

Cumartesi gününkü açıklamada 3 HDP'li vekiller var. Orada samimi olarak ellerinden geleni yapmaktadırlar. İmralı heyeti içinde olanlar var. Görüşmeye gidemeyenler var. Bir kez gidip bir daha gidemeyenler var. Çok özel bilgilere de sahibim ben. 6-7 Ekim olaylarından sonra sayın Demirtaş'ı eleştirmeme rağmen bu eleştirilerime cevap verdi.

DEMİRTAŞ ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞARIYA ULAŞMASINI İSTEMİYOR

Demirtaş çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını isteyen birisi değildir. O önümüzdeki seçimler için verimli bir proje olarak görünüyor. Hangi projelerin nasıl parlatıldığını çok iyi biliyorum.

Çözüm sürecine ne kadar engel çıkarılmışsa bunların başında gelen isim Selahattin Demirtaş'tır. Bana Antalya'dan bir şekilde çatarken bu konuşmayı izleyin. İstanbul'da herkes memnun açıklama yaparken sayın Demirtaş'ın çatma kaşları ortada. Bana ulaşan bilgilerin gerçekliğini bildiğim için bunu söylüyorum. Kendisi başarılı bir siyasetçi olacaktır ama en büyük engeli egosudur.

Çözüm süreciyle ilgili rasyonel bir karar verilmiştir.

Hatip Dicle'lere, Leyla Zana'lara, Sırrı Sakık'lara, Ahmet Türk'lere çok teşekkür ediyoruz.

ÖNÜMÜZE GETİRİLEN METİN OKUNAN METİN DEĞİLDİ

4 Şubat'ta açıklanması planlanan 10 madde neden gecikti. Ortak noktada insan hakları bağlamında yapacağımız çok şey var. Ama bazı kelimeleri kullanmak için itiraz ettik. Sonrası bir kısmı İmralı'ya bir kısmı Kandil'e gitti. Şimdi Bületn Arınç'ı eleştirmek kolay. Önümüze getirilen metin okunan metin değildi. Metin yüzde 60 değişti.

Sayın Buldan bana selam göndermiştir. Ben o sözlerimi 4 Şubat'ta bize gösterilen metinle ilgili söylemiştim.

Molotofa ve bonzaiye de karşı çıksaydınız bari. Bununla övünüyorlar. Ceza kanunları var, emniyetle ilgili maddeler var. Bunların dışındaki iki maddeyi getirin bunları geçirelim diyorlar. Bu maddeler bir bütündür.

MUSUL OPERASYONUNA TÜRKİYE DE KATILACAK İDDİASI

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir kaç şey söylemiştim. Nuceyfi şu anda Musul'da değil. Şu anda Musul DEAŞ'ın işgali altında. Biz DEAŞ'a karşı 60'tan fazla ülkenin desteklediği koalisyonda destekçi ülkelerden birisiyiz. Biz bu koalisyonun yaptığı toplantılar abakan seviyesinde katılıyoruz. Bu koalisyonun yaptığı çalışmaların da içinde bulnuyoruz. isimleri ne olursa olsun radikal ve silahlı terör örgütlerine karşı diğer dünya ülkeleriyle koalisyon içinde olmamız normal. 3-5 yıl içinde sadece bombalamayla değil kara harekatıyla bu işin çözüleceğini söylüyoruz.

Biz 1.6 milyon insanı sınırlarımıza aldık. Halep'in bombalanması karşısında, rejimin başka yerleri bombalaması karşısında tekrar Türkiye'ye bir kaçış başlarsa daha ne kadar bu ağır yükü taşıyabiliriz? O yüzden güvenli saha ve emniyetli bölgelerin bizim açımızdan olmazsa olmaz olduğunu ifade ediyoruz.