Dünya Arjantin'in eski Devlet Başkanı Kirchner'in ihanetten yargılanması istendi

Arjantin'in eski Devlet Başkanı Kirchner'in ihanetten yargılanması istendi

Paylaş
Arjantin'in eski Devlet Başkanı Kirchner'in ihanetten yargılanması istendi

Arjantin'de federal yargıç Claudio Bonadio, 23 yıl önce Buenos Aires'teki bombalı saldırıda İran'ın rolünü örtbas ettiği suçlamasıyla ülkenin eski lideri Cristina Fernandez Kirchner'in tutuklanmasına ve 'ihanetten' yargılanmasına Senato'nun izin vermesini istedi

Yargıç Bonadio, Senato üyelerinden ihanetle suçladığı Krichner'in senatör olması nedeniyle sahip olduğu dokunulmazlığını kaldırılmalarını talep etti.

Yargıç, ülkeyi 2007'den 2015'e kadar yöneten Kirchner'in 1994'te Buenos Aires'te bir Yahudi merkezine yapılan ve 85 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıda İran'ın rolünü örtbas ettiğini öne sürdü.

Yargıçi Senato'dan Kirchner'in tutuklanmasına ve ihanetten yargılanmasına izin verilmesini istedi.

SENATO'NUN 3'TE 2'SİNİN ONAYI GEREKİYOR


Kirchner, Tahran ile bir anlaşma imzalayarak saldırı emrini verenlerin Buenos Aires yerine Tahran'da Arjantinli yargıçlarca sorgulanmasına izin vermekle suçlanıyor.

Savcı Eduardo Taiano yargıcın ayrıca eski Dışişleri Bakanı Hector Timerman ile Kirchner'in eski yardımcısı Carlos Zanni ve aktivist Luis D'Elia'nın da gözaltına alınmasını istediğini de aktardı.

Hakkında farklı davalardan yolsuzluk ve kara para aklama suçlamaları da olan 64 yaşındaki Kirchner daha önce bu davayı 'saçmalık' olarak nitelemişti.

Kirchner'in ekimdeki seçim zaferiyle elde ettiği dokunulmazlığını kaybetmesi için Senato'daki oylamada üyelerin 3'te 2'sinin 'evet' oyu kullanması gerekiyor.

Haberin Devamı