Spor Arjantin'de 'Chespor' kuruldu

Arjantin'de 'Chespor' kuruldu

Paylaş
Arjantin'de 'Chespor' kuruldu

Ülkesi Arjantin'de Ernesto Che Guevara adına spor kulübü kuruldu; formalarda amblem yerine onun fotoğrafı var

Küba devriminin lideri Ernesto Che Guevara, çocukluğunun geçtiği şehirde bir futbol takımına ilham kaynağı oldu.

Arjantin’de küçük bir şehir olan, Ernesto Che Guevara’nın iki yaşından 19 yaşına kadar yaşadığı Cordóba kentine 50 kilometre mesafedeki Jesus Maria kentinde Cordoba Ernesto ‘Che’ Guevara Kültür ve Spor Kulübü adlı bir futbol takımı kuruldu.

Tamamı 10 yaş altı ve 16 yaş altı takımlardan oluşan kulüp, 100’den fazla çocuk ve gence hizmet veriyor. Haber sitesi Sol.org’dan Emrah Kartal’ın haberine göre kulübün oyuncuları, Alberto Korda’nın sembolleşmiş fotoğrafı kullanılarak yapılmış Che armalı formayı taşıyor.

Kulüp başkanı Monica Nielsen, kulübün kuruluşundaki ana fikrin, futbol sayesinde tüm sosyal kesimlerden gençlerin ve çocukların Che Guevara’nın dayanışma ve haysiyet gibi düşünceleriyle bir birey olarak yetişmeleri olduğunu ifade ediyor.

Kulüpte gönüllü olarak yöneticilik yapan Monica Nielsen, kulübü sporcu ailelerinin yardımıyla idare ediyor. Nielsen, Che’nin kendileri için nasıl bir ilham kaynağı olduğunu şöyle açıklıyor:

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

Kaçınılmaz olarak forma ve kulüp armasında fotoğrafı kullanıldı. Aynı zamanda onun sözünden bir zafer sloganı yarattık. ‘Zafere kadar daima’ (Che Guevara’nın ünlü “Hasta la Victoria Siempre” sloganı) Bir de, insanların sadece tüketim için Che’nin yer aldığı tişörtleri giydiğini bildiğimiz için böyle bir tercihte bulunduk.

Arjantin Futbol Federasyonu’na bağlı Colón Bölgesel Ligi’nde yer alan Kulüp, kendine ait bir antrenman ve maç sahası edinmek istiyor.

ALTERNATİF DÜNYA KUPASI

Futbolcu olarak Messi... Kulüp aynı zamanda, birçok ülke için ideal bir kulüp olmayı ve bir gün Brezilya’da maç yapmayı kendine hedef olarak belirlemiş. Kulüp Başkanı Monica Nielsen, yakın bir gelcekte, kendileri gibi sosyal ve dayanışmacı hedefleri olan kulüplerle alternatif bir Dünya Kupası düzenleme olasılığının bulunduğunu da belirtiyor.

Nielsen, kendisine yöneltilen, Che Guevara Takımı’nın ‘Messi’sinin kim olduğu sorusuna ise, eşitlikçi ve takım ruhuna uygun olarak bir cevap veriyor:

”Kulüpte yüzden fazla çocuk var ve hepsi birbirinden iyi. Önemli olan, yaptığımız şeyle onur duymamız… Che yaşasaydı, bize yardım ederdi.”

Monica Nielsen ilginç bir ayrıntıya da dikkat çekiyor. Birçok Arjantinli’nin ya da yabancı futbolcu ve ünlülerin Che dövmesi yaptırmasına rağmen kendilerini desteklemediğini belirterek “Buraya gelseler, nasıl çalıştığımızı görseler ve elimizden onlar da tutsalar çocuklar çok mutlu olurlardı” diyor.

Dünyanın en iyi futbolcularından Arjantinli Diego Armando Maradona’nın da sağ omzunda da bir Che dövmesi bulunuyor. Kulübün yer aldığı Cordóba, bu yıl Arjantin’de düzenlenen ve futbol kamuoyunun dikkatle takip ettiği Copa America 2011 organizasyonuna ev sahipliği yapan şehirlerinden biri. Şehirde Brezilya takımı da maç yapacak.

Haberin Devamı