Opr. Dr. Hande Akbaş Arka arkaya düsük yaptıysanız...
HABERİ PAYLAŞ

Arka arkaya düsük yaptıysanız...

Haberin Devamı

Anne olmaya çalışan ama arka arkaya tekrarlayan düşükler yapan kadınlara halk arasında gebelik aşısı denilen bir uygulama yapılabiliyor.

Bu, kadının düşük yapma ihtimalini epey azaltıyor...


İki kez aşılama yapıldı

2 yıl denemeye rağmen eşim hamile kalmadı, doktora gittik. Sperm sayım normal ama hareketleri düşük. İki defa aşılama yapıldı. Sonuç yok. Sperm hareketlerinin veya hızının düşük olması çocuk olmasına engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle 2 yıl geçmiş artık daha fazla vakit kaybetmeksizin doktora başvurmanız çok yerinde bir karar olmuş. Sperm sayısının ne kadar düşük olduğu önemli. Çünkü yumurtayı gidip dölleyecek olan spermin hareketi iyi olmalı ki yumurtayla buluşabilsin.

Buna rağmen doktorunuz size 2 kez aşılama denemiş ama sonuç alamamışsınız. Size önerim artık aşılamayla daha fazla vakit kaybetmeksizin tüp bebek konusunda başarılı ve deneyimli bir doktora başvurmanız. Tek sebep sperm hareketliliğinin az olması mı mutlaka araştırılmalı ve ona göre bir sonraki aşamaya geçilmelidir.

Karım gebe kalıyor ama...

9 yıllık evliyiz. Eşim bir defa normal, 3 tüp bebek denememizde de 2 defa hamile kaldı. Kanda hamilelik hormonu yükseliyor ama 1 ay sonunda düşük oluyor. Sebebi ne olabilir? Deneyebileceğimiz yeni bir gelişme var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin gibi tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarımızda uyguladığımız halk arasında gebelik aşısı diye geçen bir uygulamayla bir daha düşük yapma ihtimalinizi epey azaltıyoruz. Size önerim yapılmadıysa önce sizin ve eşiniz periferik karyotip denilen genetik testini yaptırmanız ardından bu konuda uzman bir hekime başvurmanızdır.

Sağlık raporu almak istiyoruz

Biz tüp bebek için sağlık raporu almak istiyoruz. 2 yıllık evliyim. Eşimin sperm sayısı 4.5 milyon, ikincide ise 7 milyon. Rapor için müracaat edebiliyor muyuz? 3 yıllık evlilik şartı hâlâ var mı ?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlık kurul raporu çıkartarak devlet yardımı almak istiyorsanız en az 3 yıldır evli olmanız gerekir. Ayrıca eşinize yapılmış olan sperm analizinin 3 tanesinde toplam hareketli sperm sayısının da 5 milyonun altında olması şarttır. Bu koşullar altında ne yazık ki rapor almak için uygun kriterlere sahip değilsiniz.

Folik aside devam edelim mi?

Eşim 12 haftalık hamile. Folik asit takviyesi alıyor. Doktorumuz, “Demir hapı ve folik asit kullanmaya devam” dedi. Sizce folik aside devam edelim mi etmeyelim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, folik asidin vücutta birikici herhangi bir etkisi bulunmaz. Dolayısıyla fazla almanın ne eşinize ne de bebeğinize zararı olmaz. Fazla miktar böbreklerden olduğu gibi atılacaktır.

Genellikle 12. haftadan sonra bebeğin omurga gelişimi tamamlandığı için daha uzun süre almasının ek bir avantajı olmadığı için kesmeyi tercih ediyoruz. Ama kalp sağlığına da iyi geleceği için devam etmenin zararı olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder