Pazar Postası Arkadaş kiralamaya başladılar!
Paylaş
Arkadaş kiralamaya başladılar!

İnternet siteleri kurarak ihtiyaç duyulabilecek her şeyi insanların ayağına getirmek isteyenler çoğalıyor

EYLEM KESKİN

Haberin Devamı

eylem.keskin@posta.com.tr

Başka bir şehre gitmeniz gerekiyor ama hiç arkadaşınız yok, yalnız kalacaksınız ya da bir yemeğe katılacaksınız ama size eşlik edecek kimseyi bulamıyorsunuz... Üzülmeyin, Amerika, Kanada ve İngiltere’de çok meşhur olan arkadaş kiralama sitesi Türkiye’de de açıldı! www.BirArkadasKirala.com sitesine üye olarak dilediğiniz zaman, istediğiniz yerde arkadaş kiralayabilirsiniz.

Yapmanız gereken siteye üye olmak ve 29 lira ödemek... Arkadaş kiralama siteleri aslında yurt dışında yaygın olarak kullanılıyor. İnternet üzerinden faaliyet gösteren RentAFriend.com adlı web sitesinin bir benzeri Türkiye’de açıldı: www.BirArkadasKirala.com... Kısaca BAK. Site, bir restorana, sinemaya, parti veya etkinliğe yalnız gitmek istemeyen kişileri hedefliyor. Ayrıca bir hobiyi, kültürü öğrenmek isteyenlere de arkadaş kiralanıyor.

Haberin Devamı

Sitenin kurucusu Timuçin Çınar sitenin flört amaçlı kurulmadığını söylüyor ve ekliyor: “Çok katı kurallarımız var, örneğin kimse profiline bikinili fotoğraf koyamıyor. Ahlaka aykırı hiçbir yazışmaya izin vermiyoruz”. Siteye üyelik 29 TL Site şimdiden 10 bin üyeye ulaşmış durumda. 2010 sonuna kadar bu sayının üç katına çıkması bekleniyor. Siteye üye olmak isteyen herkesin profili önce editör onayından geçiyor, bu şekilde üyelerin birbirini rahatsız etmesine izin verilmiyor. Örneğin şarapla ilgili uzmanlığı olduğunu söyleyen birinin cami ve türbe ziyaretinde de yardımcı olabileceğini söylemesi üzerine kişinin profili inceleniyor. Yalan söyediği anlaşıldığında üyeliği siliniyor.

Siteye en çok ilginin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan geldiğini ve yaş ortalamasının 23-33 olduğunu söyleyen Timuçin Bey “Güzel arkadaşlıklar da oluyor. İstanbul’dan bir erkek üye 8-10 haftalık bir eğitim için İzmir’de bulunacaktı. Orada tenis oynayacağı bir arkadaş kiraladı. 60 yaşında bir üyemizle anlaştı. Sonunda çok güzel bir arkadaşlık kurdular” diyor.

Gelelim nasıl arkadaş kiralandığına... Sitede kendinizi kiraya vermek istiyorsanız herhangi bir bedel ödemeniz gerekmiyor. Ama arkadaş kiralamak istiyorsanız siteye üye olup aylık 29 lira ödemeniz gerekiyor. Diyelim ki sizi rahatsız eden bir mesaj aldınız, hemen mesaj gönderme sayfasındaki ‘Mesajı rapor et’ butonuna tıklıyorsunuz. İleti içeriği editörler tarafından inceleniyor, ilgili kişiye otomatik olarak bir uyarı gidiyor, 30 gün içinde ikinci kez aynı durum gerçekleşirse kişinin üyeliği iptal ediliyor ve 1 yıl süreliğine siteden uzaklaştırılıyor. Bu durumda ücret iadesi de yapılmıyor.

Haberin Devamı

BAK’ta ne kiralanır?

- İki hafta sonra ziyaret edeceğiniz ve hiç bilmediğiniz bir şehirde size eşlik ve rehberlik edecek bir arkadaş.

- Davetli olduğunuz yemeğe ya da herhangi bir etkinliğe sizinle katılacak bir arkadaş.

- Fazla aldığınız maç ya da tiyatro biletinizi paylaşabileceğiniz bir arkadaş.

* Çok sıkıldığınız ve arkadaşınızın olmadığı bir anda derdinizi dinleyecek, size yardım edecek bir arkadaş.

- Yeni merak sardığınız salsa dansı için size eşlik ederek salsa öğretecek bir arkadaş.

- Birlikte spor yapabileceğiniz bir arkadaş. Buna mesela ülkemizde az bilinen baseball sporunu öğretecek bir arkadaş da dahil.

Haberin Devamı

(Bu yazı 07.11.2010 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)