Bilim - Teknoloji ARM'den daha yüksek hız!
Paylaş
ARM'den daha yüksek hız!

ARM yeni işlemcisi Cortex-A72'yi duyurdu! Peki yeni işlemci, cep ve tabletler için ne anlama geliyor

Yeni nesil ARM Cortex-A72, "5 sene önceki" mobil işlemcilerin performansını 50 kata kadar artıracak. ARM'nin yeni duyurduğu işlemci, 64-bit ARM v8-A tasarımını kullanıyor.

Firmanın verdiği bilgiye göre yeni işlemcinin ARM Cortex-A15 işlemcisine göre sunduğu performans kazanımı ise yaklaşık 3,5 kat. Güç verimliliği konusunda yüzde 75 daha iyi olan yeni ARM Cortex-A72, 2015'in sonunda veya 2016'nın başında hazır olacak.

ARM'nin yeni işlemci tasarımını kullanmak üzere lisans sahibi olan firmalar arasında HiSilicon, Rockchip ve MediaTek bulunuyor. Yeni Cortex-A72, mobil cihazlar göz önünde bulundurularak geliştirilmiş olsa da, inceliği, pil verimliliği onu tablet ve laptop'lar için de çekici hale getirebilir.


Teknik detaylar

ARM Cortex-A72, TSMC'nin 16nm FinFET işlemcisini kullanıyor ve daha yüksek frekanslar için ölçeklendirilebiliyor. Yeni CoreLink CCI-500 bağlantısı, işlemci belleği performansında CCI-400'e göre yüzde 30'a kadar daha iyi performans sağlayabiliyor. Tüm bunlar bize daha akıcı ve daha çabuk tepki veren bir arayüz ve daha iyi bir video deneyimi olarak geri dönüyor. 4K video yakalama, konuşmaları telefon üzerinde işleme gibi işlemler de yeni işlemcinin faydalarını görecekler.

Yeni işlemciye dahil edilen Mali T880 grafik işlemcisi, Mali T760'a göre yüzde 80 daha iyi grafik performansı sunarken, enerji konusunda yüzde 40 daha verimli davranıyor. ARM, Cortex-A72 ve Mali T880 birleşiminin telefonlara konsol düzeyinde oyun deneyimini getireceğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

Resimlerle: Hangi cep, ne kadar radyasyon yayıyor?

Kaynak: CHIP Online