Armut piş ağzıma düş...

Cumartesi, 21 Kasım 2009 - 05:00

Eskiden manava gidip armut seçmeye kalktığımda manavların korkulu rüyası olurdum. İstediğim olgunlukta armut bulabilmek için elimin uzandığı her armuda çimdik atar, sepetteki armutları bir anda defolu hale getirebilirdim. Taa ki armutun göbeği yerine sap kısmını bastırarak olgunluk durumunu anlayana dek! Armut hakkında uzun süre yanıldığım bir başka mevzu ise onu en doğal hali ile yeme niyetimi elma ile karıştırmış olmamdır. Bir başka deyişle ‘her ağaçtan sallanan meyve lezzetli değildir’.

Elmayı dalından kopararak yemek ayrıcalık sayılabilir, ama armudu dalından kopararak yemek fantazi edilecek bir durum sayılmaz. Aksine, armut dalından koptuğu anda biraz fazla asidir. Tadına varmak yerine ağzınızı buruşturacak bir his verebilir. Onu keyifle ısırmak için birkaç saat oda sıcaklığında bekletmekte fayda vardır. Şayet işiniz acele ise bir kese kağıdının içinde bir adet muz ile birlikte bir süre bekletirseniz günleri saatlere indirgeyebilirsiniz. Armut, hiç de bazı meyveler gibi kolay lokma değildir.

 

Ne portakal gibi, ne de çilek gibi farklı mevsimlerde karşınıza kolay kolay çıkar. Dolayısı ile sonbahar-kış arası karşılaştığınız armutlara sırt çevirmeden bir kez daha düşünmek gerekir. Taze iken farklı, pişirilmiş hali ile bambaşka lezzetler kazanır. Taze halini tek başına veya salatalarda değerlendirebiliriz. Salata dediğimizde frisee, ıspanak ve taze Akdeniz yeşilliklerinin hepsini düşünebiliriz. Fakat işin doğrusu, armut illa ki de bir çeşit peynir salatasına dahil etmek ister. Roquefort peynirine bayılır ama bekletilmiş bir keçi peynirine, hatta parmesana da hayır diyemez. Hele biraz da cevizi esirgemezseniz sizden kıymetlisi düşünülemez. Bazen biraz sıcak olmak ister. Izgarada tereyağı ile bir-iki dakika kaynaşmak veya fırında vakit geçirmek onu pek mutlu eder.

Fırın ve armut ikilisi bir araya geldi mi şu sonuç çıkar; Armudun dibi kara, seninki benden kara! Olgun bir armudu, biraz karanfil ve tarçın ile alüminyum folyoya koyup, 10 dk kadar ısıttığınızda her türlü muameleye hazır hale gelir. İster tart hamurunun içine biraz mascarpone peyniri ile serin, ister roquefort peynirini ortasına yerleştirin veya kurabiye canavarlarına yedirin, sonuç mükemmel olacaktır. Armut ile biberiye karışımına ne demeli? Özellikle ekmek yapmayı düşünüyorsanız, denemeli demeli!

Armut tatlısı

Malzemeler

1 adet armut

2 adet karanfil

Yeteri kadar tarçın, su

50 gr toz şeker

Hazırlanışı: Armutun içerisini oyup kabuğunu soyarak tepsiye koyun. İçerisine karanfil, tarçın, su ve şeker koyun. 180 derecedeki fırında pişirerek ılık olarak servis edin.

 

Pancar ve armut salatası (4 Kişilik)

Malzemeler

175 gr haşlanmış pancar, soyulmuş ve 1 cm küp şeklinde kesilmiş

2 orta boy armut

1/2 baş rezene, ayıklanıp ve doğranmış

1 demet su teresi, sapları ayrılmış

SOS:

1/2 limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 çay kaşığı bal

1/2 çay kaşığı sirke

Tuz ve karabiber

Önce sosu hazırlayın: Büyük bir kasede limon kabuğu ve suyunu yoğurt, ayçiçek yağı, bal ve sirkeyle karıştırın. Tuz ve biberi ekleyip yeniden iyice karıştırın. Armutları soyup içlerini temizleyip ikiye bölün. Küp şeklinde kesip sosa ekleyin. Pancarları ve rezeneyi de ekleyip karıştırın. Şeffaf filmle salatanın üstünü kapatıp servis yapana dek buzdolabında saklayın. Servis yapacağınız zaman su teresini ayıklayıp salataya ekleyin. Bir salata kabına aktarıp servis yapın.

Hazırlanışı: Herhangi bir soğuk etle çok iyi giden bu salatayı karışık ordövrün bir parçası olarak sunabilirsiniz. Ayrıca armut yerine elma kullanabilirsiniz. Yoğurt yerine krema, rezene yerine de kereviz kullanabilirsiniz. Su teresi yerine ise roka veya ıtırlı herhangi bir yeşillik mükemmel sonuç verir. Armutlar soğuyunca hemen renk değişitirir. Bu yüzden ilk önce sosu yapın. Daha sonra armutları soyup hemen sosa ekleyin. Pancarı da pişirdikten sonra daha kolay soyulması için soğuk suya tutun.