Ekrem Sarısu Arsası olan Emlak Vergisi ödemek zorunda
HABERİ PAYLAŞ

Arsası olan Emlak Vergisi ödemek zorunda

Soru: Emekli aylığımdan başka gelirim yok. İleride bir gecekondu yapabilirsem diye 400 metrekare arsa aldım. Emekliler evleri için vergi vermiyor. Benim bu arsa için vergi vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa, arsanın 10 kat değerinde evi olan emekli vergi vermiyor. Evin onda biri değerinde arsa için vergi vermem adil mi? Ali HAYDAR Cevap: Sıfır oranlı Emlak Vergisi, Türkiye sınırları içinde brüt alanlı 200 metrekareyi aşmayan tek evi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlara tanınmış bir haktır. Bu haktan arsa ve arazisi olan emekliler yararlanamıyor. Eleştirinizde haklı olabilirsiniz. Ancak maalesef yasa bu şekilde.0 Değeri ne olursa olsun, arsanız sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasına tabi olmadığından, Emlak Vergisi ödemek zorundasınız.

Haberin Devamı

Askerlik borçlanması yaş haddinizi 50’den 48’e düşürür

Soru: 10 Ocak 1964 doğumluyum. 29 Aralık 1986’da Bağ-Kur’lu oldum. 8310 gün prim ödedim. Askerlik borçlanması yapsam, emekliliğime faydası olur mu? Ne zaman emekli olurum? Mehmet Emin KÖSE Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için 25 yıl prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 29 Aralık 2011’e kadar prim ödeyerek, prim ödemenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2014’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız 150 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 10 Ocak 2012’de emekli olabilirsiniz.

Sahte fatura kullanıldığı yönünde tespit yapılmadan vergi salınamaz

Soru: 2007’de mal aldığımız bir firmada yapılan vergi incelemesinde bazı faturaların sahte olarak düzenlediğini tespit etmişler. Firmanın sahte fatura düzenlediği gerekçesiyle bu firmadan mal alan tüm işletmelerin faturaları sahte olarak kabul edilmiş. Bizim yıllardan beri mal aldığımız bir firma. Bugüne kadar yanlışını görmedik. Bu firmadan aldığınız mallar nedeniyle yüklendiğimiz ve indirim konusu yaptığımız KDV’leri cezalı olarak tekrar ödememizi istiyorlar. Haksız yere bir daha istenen KDV’leri ödememek için neler yapabiliriz? Kanuni yolarımız nedir? S.BARIŞ Cevap: Vergi Usul Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre, vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Söz konusu kanunun 134’üncü maddesi hükmünde de vergi incelemesindeki maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olarak tanımlanmıştır. Her iki maddenin birlikte incelemesinden, varsayıma, şahsi kanaata ve yoruma göre vergi salınamayacağı, vergilendirilecek olayın gerçek mahiyetinin vergi incelemesi ile hiçbir tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde açık olarak araştırmak, tespit etmek ve sağlamak gerektiği ortaya çıkmaktadır. Olayınızda olduğu gibi inceleme elemanlarınca bir işletmede sahte fatura düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde, o işletmeden alınan tüm mallar için düzenlenen faturaların sahte olduğu varsayılarak, fatura alanların KDV indirimleri kabul edilmemesi ve KDV’nin vergi cezası ile birlikte istenmesi hem kanuni hem de hukuki değil. Şayet, mal aldığınız firma KDV beyanlarını düzenli olarak yapmışsa, aldığınız malların ödemesini banka kanalı ile yapmışsanız, malı aldığınız firmadan işletmenize naklini gösteren irsaliye, nakliye faturası gibi belgeler varsa, yapılan tarhiyata karşı dava açabilirsiniz. Çünkü, nihai yargı mercii Danıştay’da. Mükellef nezdinde vergi incelemesi yapılarak, sahte belge kullanımının somut delillerle ortaya konmadan, sadece faturayı düzenleyen nezdinde yapılan incelemeden hareketle vergi salınamayacağı yönünde kararlar vermektedir. Sahte belge konusunda, yan sütunda tanıttığımız ve yeni çıkan konuyla ilgili ilk ve tek kitapta aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Emekli olana kadar tavandan prim ödemelisiniz

Haberin Devamı

Soru: 20 Aralık 1977 doğumluyum. 15 Aralık 1989’da SSK’lı oldum. 2000 yılında askerliğimi yaptım. Halen bankada çalışmaktayım. Emekli olduğumda benim fazla yatan günlerimden doğacak olan emeklilik maaşı ne olur? Bir de hangi tarihte emekli olacağım? Can SAYĞILIOĞLU Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 20 Aralık 2029’da emekli olabilirsiniz. Emekli aylığını, üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Prime esas kazanç tutarınız ne kadar yüksek, prim ödeme gün sayınız da ne kadar fazla olursa, emekli aylığınız o kadar fazla olur. 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte prime esas kazancın tavan tutarından (bugün için 4 bin 504 lira 50 kuruş) prim öderseniz, emekli aylığınız yüksek olur.

Askerliğinizi borçlanırsanız Mart 2010‘da emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Mart 1952 doğumluyum. 28 Haziran 1996’da SSK’lı oldum. 4074 gün primim var. Askerliğimi borçlanabilir miyim? Borçlanabilirsem bana bir faydası var mı? Kısmi yaştan ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi yatırırsam, kısmi yaştan emeklilikteki 15 yıl açısından, sigorta başlangıcım geri gider mi? Ne zaman emekli olabilirim? Yusuf HATA Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınızdan, borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar (20 ay kabul edilmiştir) geri gider ve 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra prim ödemeseniz de 25 Mart 2010’da emekli olabilirsiniz.

‘Kaçakçılık Suçları ve Naylon Fatura İhtilafları’ kitabı çıktı...

Prof Dr. Şükrü Kızılot ve Avukat Zuhal Kızılot tarafından hazırlanan kitap, naylon fatura konusunu, dava süreci de dahil tüm yönleriyle ele alıyor. Açıklama, yorum ve yargı kararlarıyla bezenmiş. Naylon fatura ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı fatura sorunlarına çözüm üretiyor, yol gösteriyor. Konusunda kaynak ihtiyacına da son vermiş bulunuyor. İsteme adresi: Yaklaşım Yayıncılık, 0312 439 43 43, yaklasim@yaklasim.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder