Opr. Dr. Hande Akbaş Artık anne olmak istemiyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Artık anne olmak istemiyorsanız...

Haberin Devamı

Belli yaştan sonra kadınların doğum kontrol hapı kullanmasını önermiyoruz. Korunmak için spiral taktırabilirsiniz. Ya da çocuk istemediğinize eminseniz tüplerinizi bağlatabilirsiniz 15 dakikalık laparoskopik yöntemle sorun çözülebilir.

Yumurtalığımda kist varmış

24 yaşında, 2 yıllık evliyim. Çocuk istiyorum. Ama hamile kalamıyorum. Daha önce vajinal mantar yüzünden doktora gittim. Sağ yumurtalığımda kist olabileceği söylendi. Ultrasona girdim. 19 mm büyüklüğünde folikül ya da kist teşhisi konuldu. Bu bebek sahibi olmamı engeller mi? Doktorum kist için ilaç vermedi. Son 5 aydır adet günlerim değişiyor ama doktorum normal döngü olduğunu söylüyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar sebebiyle doktorunuza gittiğinizde muhtemelen adetinizin ortalarında yumurtlama döneminizdeydiniz. 19 mm’lik kist de bunun bir göstergesi. Bu kistler yumurtlayan her kadında her ay düzenli olarak olduğundan doktorunuzun tedaviye gerek duymaması çok normal bir yaklaşım olmuş.

2 yıldır hiç korunmamanıza rağmen çocuk sahibi olamadıyanız artık üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak sorunun ne olduğunun anlaşılması için gerekli tetkikleri yaptırmanızı öneririm.

Artık çocuk istemiyorum

38 yaşındayım, 2 çocuğum var. Artık çocuk doğurmak istemiyorum. Acaba korunmak için en kesin yöntem nedir? Bir de tüplerin bağlandığını duydum. Benim için de uygun mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki kadınlara hormon tedavisini yani doğum kontrol hapını pek önermemekteyiz. Dolayısıyla korunma amacıyla ya spiral taktırmanızı ya da bir daha doğurmak istemediğinizden yüzde 100 eminseniz tüplerinizi bağlatmanızı öneririz. Tüpler deneyimli ellerde 15 dakikalık laparoskopik bir yöntemle kolayca bağlanabilir.

Hamile kalmak istemiyorum

Sol yumurtalığımda çikolata kisti var. Doktor “Bu kistler ilaçla geçmez. En kısa zamanda çocuk sahibi ol ve bu kisti alalım” dedi. Ama ben şimdilik anne olmak istemiyorum. Bu rahatsızlıkta tek çare hamilelik mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik için hazır hissetmiyorsanız o zaman çikolota kistlerinizin büyümesinin kontrol altına alınabilmesi için çok etkin bazı ilaçları düzenli olarak kullanın. Hiçbir ilaç kullanmazsanız çikolota kistleriyle seyreden bu hastalık hızla ilerleyecek.

Yumurtalıklardaki kistleriniz büyüyecek, hatta karın boşluğunuza da yayılarak tüplerinize bile zarar verecektir. Anne olmak isteyene kadar lütfen ilaç kullanarak gerekli tedbirleri alın. Ama anneliği de çok ertelemeyin çünkü endometriozis yumurta kalitesini de olumsuz etkileyen bir hastalıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder