Eğitim - Kariyer Artık ikinci üçüncü diller tercih sebebi

Artık ikinci üçüncü diller tercih sebebi

Paylaş
Artık ikinci üçüncü diller tercih sebebi

Günümüzde özellikle İngilizce bilmek Türkçe bilmek gibi doğal bir şey olarak algılanıyor, artık ikinci hatta üçüncü yabancı diller tercih sebebi

Yabancı dil konusunda öncelikle kişilerin ihtiyaçlarını doğru tespit etmeleri gerekiyor. Örneğin son zamanlarda TOEFL veya IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlara girmek isteyenlerin arttığını görüyoruz. Yurtdışında akademik eğitim almak isteyenler, belirli uluslararası şirketlere girmek isteyenler, işyerinde bu belgelerden dolayı maaş zammı alacak olanların bu sınavlara ya da Türkiye’deki Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) girmeleri gerekiyor.

‘Konuşulanı anlıyorum ama konuşamıyorum’ diyen kişilerin ise bu noktada ilgi alanlarıyla ilgili yabancı kelime ve terimlere yoğunlaşmaları faydalı olacaktır. Örneğin; doktor olacak bir kişinin ekonomik terimleri öğrenmesine gerek olmadığı gibi ticaret ile uğraşacak birisinin de tıpla ilgili yabancı terimleri bilmesine gerek yok.

Konuşulduğu yerde öğreniliyor

Yabancı dil en iyi konuşulduğu ülkede öğrenilir. Çünkü dil öğrenmek süreklilik ve tekrar gerektirir. Yabancı dil bilmek demek sadece o dilin gramer yapısını teorik olarak bilmek anlamına gelmez. Yabancı dil bilmek, o dili konuşanları tam anlamıyla anlayabilmek ve duyduklarımızı doğru bir şekilde telaffuz edebilmektir.

Gramer için temellerimizi burada atmaya başlamalı ve yurtdışına gittiğimizde de o dili bütün kuralları ve doğru telaffuzuyla kalıcı olarak öğrenmeliyiz. Yurtdışında bulunduğumuz süre içinde biraz da sıkı çalışarak çok kısa bir sürede iyi düzeyde dil öğrenebilmek göründüğünden daha da kolaydır.

Bunun dışında Türkiye’de ilk kez Fethiye’de açılan Mentora gibi sadece İngilizce konuşulan ve İngiliz aileler yanında konaklama imkanı sağlayan dil okullarıyla, yurtdışına gitmeden de burada dil eğitimi almak mümkün.

Sürekli kullanın

Yabancı dilin sürekli olarak kullanılmadığı takdirde çok rahat bir şekilde unutulmasından dolayı ömür boyu tekrar gerektirdiği bilinmelidir. Bu anlamda internet üzerinden yabancı makale ve yazıları okumak, yabancı dizi ve filmleri altyazısız izlemek, yabancı arkadaşlar edinip bolca konuşmak ve eğer bütçeniz varsa yurtdışına gidip herkesin yabancı olduğu bir ülkede ilgili dili konuşma ve anlama zorunluluğunda kalmak yabancı dili unutmamak hatta ilerletmek için yararlı olacaktır



Gelecek vaat eden 8 dil​

Çağımızda yeni diller öğrenmek, eğitim için olduğu kadar gelecekte iş hayatında da önemli arz ediyor. Öğrenilen diller o ülkelerle bağlantıyı kolaylaştırır. Bu yaklaşımla öğrenilmesi gereken 8 dili şöyle sıralayabiliriz:

● Rusça: 160 milyon kişinin anadili Rusya, yeni yatırımlara ve iş olanaklarına açık bir ülke. Fakat Rus iş adamları genellikle iyi bir İngilizce konuşamıyor. Çünkü çok fazla İngilizce bilmiyorlar ve çoğu sadece Rusça konuşabiliyor. Tabii ki tercüme de bir seçenek fakat bu dili öğrenmek pazarda başarılı olmak için çok daha etkili olabilir.

● Fransızca: 74 milyon insanın anadili Fransızca, iş dünyasında başarılı olmak için öğrenilmesi gereken önemli bir dil. İngilizce’nin bugünkü konumuna gelmesinden önce tüm dünya için ortak dil olan Fransızca, bugün de dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygın olarak kullanılıyor.

● Japonca: 127 milyon kişinin anadili Teknoloji deyince ilk akla gelen ülkelerden olan Japonya’nın resmi dili olan Japonca’yı öğrenmek önümüzdeki yıllar için çok yararlı bir yatırım olabilir.

● Portekizce: 202 milyon kişinin anadili İspanyolca kadar büyük bir etkiye sahip olmayan fakat benzerlikler taşıyan Portekizce, 200 milyonu aşkın nüfusa sahip Brezilya’nın resmi dili. Dünyanın 7. büyük ekonomisi konumunda olan Brezilya’da ve toplamda 7 ülkede resmi dil olan Portekizce’yi konuşabilmek, iş yaşamında büyük bir kitleye ulaşabilmek için önemli.

● Arapça: 223 milyon kişinin anadili Yaklaşık 27 ülkenin resmi dili olan Arapça, özellikle Ortadoğu’da iş yapan kişiler için oldukça gerekli bir dil. En büyük ihracat pazarlarından biri olan Ortadoğu’da Arapça konuşabilmek büyük bir artı.

● İspanyolca: 406 milyon kişinin anadili Amerika’da en çok konuşulan 2. dil olduğu göz önünde bulundurulursa İspanyolca, özellikle Amerika’da kariyer düşünenler için mutlaka göz önünde bulundurulmalı. ABD’nin yanı sıra yaklaşık 20 ülkede resmi dil olan İspanyolca, bu ülkelerde iş yapmak isteyenler için de önem arz ediyor.

● Mandarin Çincesi: 935 milyon kişinin ana dili Yaklaşık olarak 1 milyar insanın konuştuğu Mandarin Çincesi, Çin’in yanında Tayland, Malezya, Singapur, ve Filipinler gibi ülkelerde de önemli ve etkili bir dil. Birçok şirketin Çin’de uzun vadeli yatırımlarının olduğu düşünülürse Mandarin Çincesi bu dili bilen kişilere gelecekte iş sağlayacaktır.

● İngilizce: 365 milyon kişinin anadili İngilizce ABD, İngiltere, Avustralya ve Hindistan da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde iş yaşamında kullanılan bir dil. İstatistiklere göre ise dünya genelinde yaklaşık 300 milyon insanın ikinci dili İngilizce



Haberin Devamı