Spor Artık sporun da sendikası var

Artık sporun da sendikası var

Paylaş
Artık sporun da sendikası var

Teknik direktör, futbolcu, malzemeci, temizlik işçisi olarak spora hizmet veren 7 kişi Spor Emekçileri Sendikasını (Spor-Sen) kurdu

Sendikanın kurucularından eski futbolcu Metin Kurt, sporda çeşitli kademelerde görev yapan arkadaşlarıyla 12 Eylül Askeri Müdahalesi öncesinde Amatör Sporcular Derneği olarak başlattıkları örgütlenme çalışmasının müdahaleyle birlikte sonlandırıldığını söyledi.

Türkiye’de sporun hâlâ bir yasası bulunmadığına işaret eden Kurt, şöyle konuştu: "Bu işin içerisindeki sporcunun yöneticinin statüsü belli değil. Bütün bu gerçekler düşünüldüğünde sporda da bir demokrasi mücadelesi verilmesi gerekiyor. Çünkü sporcu-yönetici ilişkisi köle-efendi biçiminde gerçekleşiyor.

Örneğin; son olarak Fenerbahçeli Semih’in konumu. Yönetim istediği gibi futbolcuya bile sorma ihtiyacı duymadan tek taraflı olarak mukavelesini uzatabiliyor. Futbolcu buna tepki gösterdiğinde eleştiriliyor, hedef tahtasına konuluyor. Bu gerçekler ışığında Spor Emekçileri Sendikası sadece futbolcuları değil, değişik branşlardaki tüm sporcuları, her türü spor organizasyonlarında çalıştırılan tüm kesimleri örgütleyecek."

Sendikayı 7 kişilik bir ekiple kurduklarını ifade eden Kurt, bu kişiler arasında teknik direktör, futbolcu, malzemeci ve temizlik işçi olarak çalışan spor emekçileri bulunduğunu söyledi. Kurt, örgütlenme alanında çeşitli kademe ve branşlarda spor yapan ya da hizmet veren en az 500 bin kişi olduğunu belirtti.

"AMATÖR SPORCU EN AZ ASGARİ ÜCRET ALMALI"

Metin Kurt, alt yapılarda sporculara belli bir söz verildiğini, ancak bunların çoğunun sözde kaldığını vurgulayarak, "Bugün birinci amatör kümede bir sporcunun en azından asgari ücret alması gerekmektedir.

Yöneticiler de zaten bu sözü vermekte ama bunun gereğini yapmaktan kaçınmaktalar. Çoğu sporcu, bu ve benzeri şekilde kendilerine verilen sözlerin karşılığını alamamakta" diye konuştu.

SPOR-SEN'İN TEMEL İLKELERİ

Spor-Sen, işsizliğin önlenmesi ve iş güvencesinin sağlanması, işçilerin ekonomik ve sosyal hakları ve çalışma koşullarının geliştirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi, işsizliğin önlenmesi ve iş güvencesinin sağlanması uğruna mücadele etmeyi temel amaçları olarak kabul eder.

Sporcu kesinlikle oyuncu değildir. Spor, sporcunun ekmek parasını kazandığı ya da kazanabileceği varsayımıyla tüm gününü spora adamak zorunda bırakıldığı bir eylem biçimidir.

Sendika, özellikle kadın sporcuların sendikal mücadelede yer almaları için gerekli her türlü düzenlemeleri ve kolaylığı kadın sporculara sağlar.

Spor-Sen, yasanın öngördüğü koşullar gözetilerek üyelerin işsizlik, evlenme, doğum, hastalık, sakatlık, yaşlılık, emeklilik ve ölümlerinde olması gereken dayanışmayı sağlar, eğitimlerine destek verir.

Sendika, üyelerinin sosyal güvenliklerinin temini için kolaylıklar sağlar. Eğitim, sağlık, kreş tesislerinin kurulması için çalışır.

Spor-Sen, ayrıca yazılı ve görsel medyada spor emekçilerinin ekonomik, demokratik haklarını savunmak ve güvence altına alınmasına yönelik çalışmalarda bulunur.

3

Haberin Devamı