Ekonomi Asansör tehlike saçıyor

Asansör tehlike saçıyor

Paylaş
Asansör tehlike saçıyor

Denetlenen ortalama 2 asansörden 1'inin 'kesinlikle kullanılamaz' durumda olduğu ortaya çıktı

KAZALAR GÜNDEME GETİRDİ

Haberin Devamı

Artan kazalar, asansör denetimlerinin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası, bir rapor yayımlayarak denetimlerin artırılması gerektiğini ortaya koydu.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın ‘Asansörlerde Durum Raporu’na göre, Türkiye’de denetlenen ortalama 2 asansörden 1’i ‘kesinlikle kullanılamaz’ durumda.

DENETİMSİZLİK ELEŞTİRİLDİ

Denetimin sınırlı kalmasının eleştirildiği rapora göre Türkiye’de 2004-2009 yılları arasında 75 bin 229 asansör incelendi. Denetimlerin ortalaması alındığında denetlenen asansörlerin yüzde 51.3’ünün yani 39 bin 577’sinin ‘kesinlikle kullanılamaz’ durumda olduğu ortaya çıktı.

Raporda denetlenen asansörlerin yüzde 17.1’inin ‘eksikleri bulunan’, yüzde 30.7’sinin ise ‘kullanılabilir’ durumdaki asansörler olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

'CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE'

“Genel olarak bu tablo halkımızın can güvenliğinin nasıl büyük bir tehlike içinde olduğunun açık kanıtıdır” denilen raporda, denetime tabi tutulan belediyeler içinde Ankara Çankaya’da 3 bin 916 asansörün kontrol edildiği ve bunların sadece 315’inin uygun bulunduğu kaydedildi.

İzmir Bornova’da kontrol edilen 1569 asansörün 1054’ünün tehlikeli olduğu belirtilirken 415’inin durumu iyi bulundu.

BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPILDI

Raporda, Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın belediyelerle protokol imzalayarak yaptığı denetimlerde bir asansörün 132 noktadaki durumunu belirleyen bir rapor düzenlendiği belirtilerek çözüm önerileri şöyle sıralandı: “Yeni asansörlerdeki güvenlik kriterleri, kullanımdaki asansörlere de uygulanmalı. İskansız binaların denetimsiz asansörlerine yönelik çalışmalar yapılmalı. Bina sorumluları, belediyeler ve valiliklerin yasal mevzuata göre davranmaları sağlanmalı.”