Ekonomi Aselsan'dan dünyaya cep telefonu gibi telsiz

Aselsan'dan dünyaya cep telefonu gibi telsiz

Paylaş
Aselsan'dan dünyaya cep telefonu gibi telsiz

Aselsan, geliştirdiği haberleşme sistemiyle telsizi cep telefonuna dönüştürdü

KENDİ ŞEBEKESİ VAR

Haberin Devamı

Aselsan, geliştirdiği haberleşme sistemiyle son nesil cep telefonlarının tüm işlemlerini yapan bir telsiz yarattı. Kurulan alt yapı sayesinde SMS (kısa mesaj) gönderebilen telsizler, aynı zamanda bir modem gibi kullanılarak fotoğraf ve video gibi verilerin bilgisayar üzerinden transferine olanak sağlıyor.

Aselsan’ın, sabit ve mobil şebekelerden bağımsız olarak kurduğu altyapı sayesinde, örneğin İstanbul’daki bir görevli, telsizinden Bursa’daki meslektaşıyla başka kimse duymadan iletişim kurabiliyor.

10 YILDIR ÇALIŞIYOR

Aselsan, terör, kriz ve afet durumlarında haberleşmenin devamlılığını sağlamak amacıyla 10 yıldır sayısal telsiz sistemi çalışmaları yürütüyor. 40 milyon dolara geliştirilen sistemin sadece yazılım geliştirme aşamasında 50 mühendis görev aldı.

Haberin Devamı

Telsiz altyapısı için şiddetli fırtına ve depreme dayanıklı baz istasyonları ve anten kuleleri kuruldu. Aselsan yetkilileri, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’nın da aralarında bulunduğu 20 ili kapsama alanına aldığını, 15 ilde de kurulumun sürdüğünü bildirdi.

Aselsan'ın yeni nesil telsizleri, ABD'de polis ve itfaiye kurumlarına 6 bin adet satıldı.