Bilal Emin Turan Asfalt eridi
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Hava sıcaklığı son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İnsan hayatını olumsuz etkileyen sıcak havalar, sürücülere de zor anlar yaşatıyor. 40 derecenin üzerine çıkan sıcaklarla erimeye başlayan asfalt, araçların lastiklerine, çamurluklarına hatta kaportasına yapışıp zarar veriyor. Eriyen asfalt, yol tutuşunu da düşürdüğünden güvenlik riski yaratıyor.

Sorumlu ilgili idare

En çok zararı vatandaş görüyor. Özellikle ölümlü ya da yaralanmalı kazalarda kasko yoksa mağduriyet daha da artıyor. Çünkü trafik sigortası, üçüncü kişilere yani araç nedeniyle karşı tarafa verilen zararları karşılıyor. Peki sorumlu kim, ne yapmalı? Yol, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında ise Karayolları, belediye sınırlarındaysa belediye sorumlu.

60 gün süresi var

Avukat Cevat Kazma, asfaltın standartlara ve hava şartlarına uygun yapılmamasının 'hizmet kusuru' olduğunu söyledi. Bu hizmet kusuru nedeniyle zarar gören kişilerin, önce ilgili idareye (belediye ya da Karayolları) maddi ve manevi zararın karşılanması için ihtarname çekmesi gerektiğini belirten Cevat Kazma, "İdare, buna 60 gün içinde cevap vermek zorunda" dedi.

Mahkeme yolu açık

İhtarname çekildikten sonra idarenin buna cevap vermemesi halinde, 60'ıncı günün bitiminden itibaren İdare Mahkemeleri'nde dava açılabildiğini söyleyen Cevat Kazma, şunları söyledi: "Kusur nedeniyle zarar gören ve kaza yapanlar bu durumu fotoğraf, tutanak ve tanıklarla desteklesin. Danıştay'a kadar giden ve mağdur kişiler lehine sonuçlanan birçok örnek karar var."

Kasko da karşılıyor ama ölümlü kazaysa...

Asfaltın yarattığı riskler nedeniyle araçta meydana gelebilecek masrafların kasko teminatı kapsamında olduğuna dikkat çeken Avukat Cevat Kazma, "Kasko tüm masrafları karşılasa da ölüm veya sakatlanma gibi hallerde belediyelerden veya Karayolları'ndan manevi tazminat talep edilebilir. Bunun için de bir avukat aracılığıyla dava açmak gerekir" diye konuştu.

Yazın yola taşan su, büyük risk!

Yaz aylarında çim, ağaç ve çiçeklerin sulanması için koyulan fıskiyelerin iyi ayarlanmamasından dolayı, suyun yollara taştığına sıkça rastlanıyor. Bu durum yolların kayganlaşmasına ve kazalara neden oluyor.

Özellikle motosiklet sürücüleri için ciddi risk yaratan yoldaki sular nedeniyle doğabilecek maddi ve manevi zararlar için de dava açılabiliyor.

Denizli'nin Buldan ilçesindeki Denizli-İzmir karayolunun bir bölümü, yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı eridi. Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, asfaltın erimesi nedeniyle ilçede 3 maddi hasarlı kazanın yaşandığını belirterek, yetkililere yolun yapımı için çağrıda bulundu.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder