Opr. Dr. Hande Akbaş Aşı virüsü yok etmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Aşı virüsü yok etmiyor

Haberin Devamı

HPV aşısı, virüs vücuda girmeden yapılırsa etkisini daha çok gösterir. Yine de atakların azalması açısından önerilir. Aşı HPV’yi yok etmez. Bu nedenle siğillerinizi yaktırmalı, bağışıklık sisteminizi de daima güçlü tutmalısınız.

Neden isteğim yok?

2.5 yıl önce sezeryanle doğum yaptım. Doğum sonrası istek duymamaya başladım. 20 günde bir adet görüyorum. Kanamalarım 10 gün kadar sürüyor. Bu arada korunmak için spiral kullanıyorum. Yapabileceğimiz bir şeyler var mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, bu kadar yoğun adet görmenizin sebebi sanırım doğum sonrası taktırmış olduğunuz spiraldir. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa ve kansızlık yaparak halsizliğe neden olmaya başlamışsa spiralinizi çıkarttırmanızı, sizin ya da eşinizin başka bir yöntemle korunmanızı öneriririm. Cinsel isteksizliğinize gelince; öncelikle bir jinekoloğa muayene olmalısınız. İlişkide ağrı yaratarak sizi isteksizliğe itebilecek enfeksiyon, kist v.b. bir durum var mı mutlaka araştırılmalı. Eğer herhangi bir jinekolojik sorun tespit edilemezse ve isteksizliğiniz devam ediyorsa o zaman mutlaka bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm. Sevgilerimle...

Siğilleri yaktırsam mı?

34 yaşındayım. 3 ay önce HPV kaptığımı öğrendim. Doktorum aşı önerdi. Şu ana kadar 2 aşımı tamamladım. Genital bölgemdeki siğil bir taneyken şu anda 3 tane. İlk çıkan epey büyüdü. Bu siğilleri yaktırabilir miyim? Nelere dikkat etmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV aşısı en çok etkisini henüz virus vücuda girmeden önce göstermektedir. HPV alınsa bile atakların azalması açısından yine de aşı önerilebilir ama maalesef aşının HPV’i yok etme şansı olmadığı için sizde siğiller artmaya devam etmiş. Bağışık sisteminizi güçlü tutmanız gerekmektedir. Siğilleri aldırmazsanız yayılmaya devam edecektir.

Kasıklarım ağrıyor

37 yaşındayım bekarım. Adet görmeme 10 gün kalan açık kahverengi kan ve siyah kan pıhtıları geliyor. Kasıklarımda da ağrı oluyor. Bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 10 gün süren ara kanamaları normal kabul etmiyoruz. Lütfen bir jinekoloğa başvurarak ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesini, bazı hormonlarınızın kontrol edilmesini sağlayın. Şüphede kalınan durumlarda gerekirse rahmin içine kamerayla bakılması ve gerekirse biyopsi yapılması gerekebilir, lütfen ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder