Opr. Dr. Hande Akbaş Ası yapılsa bile düzenli takip sart
HABERİ PAYLAŞ

Ası yapılsa bile düzenli takip sart

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri aşısı ilişkiye girmemiş hanımlara öneriliyor. Aşı hastalıktan kesin olarak korumuyor. Çünkü en sık görülen riskli tiplere karşı koruyuculuk gösteriyor. Aşıyı yaptırsanız bile her yıl kontrol gerekiyor...

Neden çocuğumuz olmuyor?

2.5 yıllık evli, 26 yaşında kadınım. 1.5 senedir korunumuyoruz. Doktora gitim, eşimden ve benden birçok test istediler. Smear normal, eşimin spermi iyi. Bütün sonuçlar olumlu olmasına rağmen çocuğumuz olmuyor. Sizce sebebi ne olabilir? Tek çare tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin tüplerinize rahim filmi çekilerek bakıldı mı? Eğer bakılmadıysa bir an önce bunu yaptırmanızı öneririm. Ancak bunun yorumu için de tüp bebek alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının değerlendirmesini öneririm.

Yaşınız genç olmasına rağmen yine aynı uzman tarafından yumurtalık rezervinize de bakılması yerinde olacaktır. Tüm bunlardan sonra nasıl bir yol izleyerek sizi hamile bırakabiliriz buna karar verilebilir.

Aşı herkesi koruyor mu?

Rahim ağzı kanseri aşınının bulunduğunu söylüyorlar. Gerçekten kanserden koruyor mu? Herkes bu aşıyı yaptırabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu aşı öncelikle henüz cinsel ilişkiye girmemiş genç kız ve kadınlara önerilmekte. Hatta son zamanlarda erkek çocuklarına bile ergenlik sırasında bu aşıyı yaptırmaları tavsiye ediliyor. Ne yazık ki bu aşılar sizi rahim ağzı kanserinden tam olarak asla korumaz.

Sadece en sık görülen riskli tiplere karşı bir koruyuculuk söz konusu olduğundan diğer virüs tiplerini alırsanız ne yazık ki kansere yakalanabilirsiniz. Bu yüzden aşı olsanız bile düzenli takip mutlaka gerekir. Ayrıca aşının bazı yan etkileri olduğu ve maddi boyutu da değerlendirilip ona göre yaptırıp yaptırmamaya karar verilebilir.

Psikolojim bozuldu

Adet düzensizliği yaşıyorum ve çocuk sahibi olamıyorum. 6 aydır adet görmedim. Polikistik over sendromum var. İlaçlar şişkinlik ve kıllanma yapıyor. Psikolojim bozuldu, yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinizin en önemli sebebi polikistik over sendromu. Bunun kesin tedavisi olmadığından gittiğiniz doktorlar daha çok ne şikayetiniz varsa ona yönelik tedavi uygular. Şişkinliğiniz ilaçlardan değil, polikistik over sendromuna bağlı metabolizmanızdaki değişikliklerden kaynaklanıyor.

Çocuk istiyorsanız, doktor yardımı almadan hamile kalabilmeniz zor görünüyor. Çünkü kendi kendinize 6 aydır adet görememiş olmanız yumurtlamanızın olmadığını gösteriyor. Psikolojinizi bozmak yerine bir an önce harekete geçin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder