Gündem Aşık Veysel kimdir, neden öldü? Aşık Veysel’in hayatı, eserleri nelerdir?

Aşık Veysel kimdir, neden öldü? Aşık Veysel’in hayatı, eserleri nelerdir?

Paylaş
Aşık Veysel kimdir, neden öldü? Aşık Veysel’in hayatı, eserleri nelerdir?

Aşık Veysel ölümünün 45. yıl dönümünde türkülerle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey konser salonunda anılacak. Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük halk ozanlarından biri olan Aşık Veysel bir köprüydü. Ve o köprüyü herkes kendisine göre kullandı. Kimileri milliyetçi yanını kimisi Alevi kemalizmini ya da aşıklığını. Peki gerçekte Aşık Veysel kimdir, neden öldü? İşte Aşık Veysel’in çarpıcı hayatı ve tüm eserleri…

Aşık Veysel ‘yeni’dir. Orhan Veli kadar yeni. Kabuğunu kaldırarak geleneğin içindeki cevheri açığa çıkarmıştır. Bu yüzden efsaneleşmesii doğaldır. Kuruyan bir membayı yeniden canlandırmıştı. Memleketin aydınlarının bu sese kayıtsız kalması mümkün değildi. Nitekim dönemin ünlü isimleri onu bağırlarına bastı. Sazının, sözünün yaygınlaşmasına, arkalarından gelen kuşağın Veysel’i tanımasına, sevmesine ön ayak oldu. Onu bağrına basan yalnız aydınlar değildi. Devlet de onu resmi aşık ilan etti. Veysel köyle kent, gelenekle modern, yerelle evrensel arasında bir köprüydü. Ve o köprüyü herkes kendi meşrebine göre, kendi gitmek istediği yere göre kullandı. Kimileri Halis Türküz, kanı temiz’in şoven-milliyetçi yankısını vurguladı, kimileri Alevi kemalizmini kimileri halk ozanlığını, kimileri de aşıklığını… 20 Mart Salı akşamı saat 20.00’de İBB Cemal Reşit Rey konser salonunda gerçekleşecek konserde Aşık Veysel’in geride bıraktığı unutulmaz eserlerini Aysun Gültekin, Cengiz Özkan ve Burcu Güneş seslendirecek. Peki Aşık Veysel Şatıroğlu gerçekte kimdir? Neden öldü? İşte Aşık Veysel’in ilginç hayatı ve tüm eserleri

SİVAS'TA AŞIK VEYSEL SANAT VE KÜLTÜR EVİ AÇILDI


AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU KİMDİR?


Veysel Şatıroğlu nam-ı diğer Aşık Veysel, Sivas Şarkışla’da 25 Ekim 1894 yılında dünyaya geldi. Avşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Aşık Veysel’in annesi Gülizar, babası Karaca lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi.


AŞIK VEYSEL NASIL KÖR OLDU?


1901 yılında Sivas’ta çiçek hastalığı kol gezmektedir. Hastalık Şarkışla’nın Sivrialan Köyü’nü de pas geçmez. Yedi yaşındaki Veysel ömür boyu kör kalır.

Genç yaşımda felek vurdu başıma / Aldırdım elimden iki gözümü / Yeni değimiş idim yedi yaşıma / Kaybettim baharımı yazımı…

Körlüğü nedeniyle okula gidemeyen Veysel, babasının oyalanması için aldığı saza merak salar, Çamşıhı köyünün ozanlarından Ali Ağa’dan ders alır.


AŞIK VEYSEL’İN KARISI ESMA


Yıl 1919. Anne ve babasının isteği üzerine köyünden Esma ile evlenir. İki çocuğu olur. Sekiz yıl süren evlilik, Esma’nın Veysel’i ve çocuklarını terk edip başkasına kaçmasıyla son bulur.

AŞIK VEYSEL'İN OĞLU AHMET ŞATIROĞLU HAYATINI KAYBETTİ İŞTE SON HALİ


ŞENTÜRK İYİDOĞAN AŞIK VEYSEL'İ 104 YILLIK BAĞLAMASI İLE ANDI


AŞIK VEYSEL NASIL ÜNLÜ OLDU?


Kendi anlatmasıyla Aşık Veysel için her şey şöyle başlar: Şiir söylemeye 35 yaşından sonra başladım. Evvel hatırımdan geçerdi, fakat utanırdım. 35 yaşından sonra, rahmetli Ahmet Kudsi Tecer, Sivas’ta maarif müdürü iken orada bir halk şairleri bayramı düzenlemişti. Sivas’ın civarında böyle saz çalanları toplamış, bizi de götürmüştü. Orada çaldık, söyledik. Ondan sonra işte dilimizin bağı çözüldü. O günden sonra Ahmet Kudsi Tecer’in ön ayak olmasıyla ilk şiirleri Ülkü dergisinde yayınlanır. 1942-44 yılları arasında köy enstitülerinde halk türküsü öğretmeni olarak çalışır. 1946 yılında köyüne döner. Sık sık İstanbul’a ve Ankara’ya gider. Zamanla Sivrialan köyündeki evi sanatçıların, gazetecilerin uğrak yeri olur.

Karanlık Dünya – Aşık Veysel’in Hayatı

1952’de Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun senaryosunu yazdığı Metin Erksan’ın yönettiği Karanlık Dünya – Aşık Veysel’in Hyatı adlı otobiyografik filmde oynar. Karanlık Dünya’yı eyredemez ama snema üzerine bir şiir yazar:

Felek çeviriyor film / işte büyük bir sinema…
Devletin resmi şairi olur…

1965 yılında anadilimizie ve ulusal birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü TBMM tarafından devletin resmi şairi ilan edilir ve maaş bağlanır.

1960’lardan 1970’lere kadar bir sürü plağı çıkar ve Deyişler ve Sazımdan Sesler adında iki kitabı yayınlanır.


AŞIK VEYSEL NEDEN ÖLDÜ?


Aşık Veysel 1970’lerin başında akciğer kanserine yakalanır.

Selam saygı hepinize / Gelmez yola gidiyorum / Ne karaya ne denize / Gelmez yola gidiyorum / Ne şehire ne bir köye / Ne yıldıza ne de aya / Uçsuz bucaksız bir deryaya / Gelmez yola gidiyorum / Gemi bekler limanda / Tayfaları hazır onda / Gözüm kalmadı cihanda / Gelmez yola gidiyorum / Eşim dostum yavrularım / İşte benim sonbaharım / Veysel karanlık yollarım / Gelme yola gidiyorum…

Bu dizeleri yazdıktan üç gün sonra 21 Mart 1973’te sabaha karşı 3.30’da ölür.