Dünya Asıl felaket şimdi yaşanacak

Asıl felaket şimdi yaşanacak

Paylaş
Asıl felaket şimdi yaşanacak

Japonya'da depremde zarar gören Fukişima nükleer santralinden Büyük Okyanus'a radyasyonlu su akmaya başladı

11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinin ardından zarar gören Fukuşima nükleer santralinden Pasifik Okyanusu’na yüksek radyasyonlu su aktı.

Nükleer güvenlik sözcüsü Hidekiho Nişiyama, sızıntı üzerindeki havada 1000 milisievert radyoaktif madde bulunduğunu belirtti.

Kısa süre içinde 500 milisievertin üzerinde radyasyona maruz kalmak kanser riskini artırabiliyor.

POMPA GÖNDERİLECEK

Haberin Devamı

Santralın, Çernobil kazası sonrasında olduğu gibi, betonla ya da özel bir çadırla kapatılması en yakın olasılık. Bunun için ABD ve Almanya’dan dünyanın en büyük 4 beton pompası Japonya’ya gönderilecek.

Pompalardan birini gönderecek olan ABD’li şirketin yetkilisi Jerry Ashmore, çok fazla radyasyon yüklenecek pompanın geri dönmesini beklemediklerini söyledi. 86 ton ağırlığında, kolu 70 metre boyunda olan pompanın gelecek hafta uçakla Atlanta’dan Tokyo’ya gönderileceği belirtildi.

ABD ayrıca radyasyona dayanıklı robotları ve 140 civarında radyasyon güvenlik uzmanını Japonya’ya gönderecek. Robotlar santralın girilemeyen yerlerinden veri ve görüntü geçerek sızıntının giderilmesine yardımcı olacak.

Haberin Devamı

"FUKUŞİMA ÇERNOBİL’DEN ÇOK DAHA KÖTÜ"

Rus atom enerjisi uzmanı, Japonya’daki Fukuşima nükleer santralindeki felaketin 1986’da Ukrayna’daki Çernobil faciasından çok daha kötü olduğunu söyledi.

1986’daki felaketten sonra ülkesindeki nükleer karşıtlarına katılan Natalia Mironova, "Çernobil bir kirli bombanın patlaması gibiydi. Yeni kirli bomba Fukuşima’dır ve insani ve ekonomik bakımdan çok daha pahalıya mal olacaktır" ifadesini kullandı.

Termodinamik mühendisi olan Mironova, "Çernobil yedinci seviyedeydi ve aslında sadece tek bir reaktörü arızalanmıştı ve felaket sadece iki hafta sürmüştü. Şu anda üçüncü haftadayız ve dört reaktör çok tehlikeli durumda bulunuyor" karşılaştırmasında bulundu.