Dünya Asıl kötü kokan Fransızlar!

Asıl kötü kokan Fransızlar!

Paylaş
Asıl kötü kokan Fransızlar!

Avrupa ülkelerinin çeşitli özelliklerinden, yasaklarından ya da o ülke hakkındaki klişelerden yola çıkılarak hazırlanan haritalar...

Avrupa ülkelerinin çeşitli özelliklerinden, yasaklarından ya da o ülke hakkındaki klişelerden yola çıkılarak hazırlanan haritalar internette 500 milyon kişi tarafından görüntülendi.

Haberin Devamı

Londra'da yaşayan Bulgar tasarımcı Yanko Tsvetkov tarafından çizilen yedi Avrupa haritasında ülkeler ve bölgeler, özelliklerine, onlara dair klişelere, uygulanan yasaklara göre etiketleniyor.

TÜRKİYE: ŞÜKRAN GÜNÜ YEMEĞİ

"ABD'ye göre Avrupa" başlıklı haritada tamamen kırmızıya boyanmış Rusya 'Kızıllar' diye etiketlenirken, Fransa için 'Kötü Kokan İnsanlar' ve Orta Avrupa için de 'kirli porno' ifadeleri kullanılmış. İngiltere için ise 'Anne' (Mummy) ifadesi kullanılıyor. Türkiye bu haritada 'Şükran Günü Yemeği' olarak adlandırılıyor. (Türkiye'nin İngilizce karşılığı olan 'Turkey' kelimesinin, yine aynı dilde, Şükran Günü yemeği olan 'hindi' anlamına gelmesi nedeniyle)

"İngiltere'ye göre Avrupa" haritasında, anakara 'Kötü Federe Avrupa İmparatorluğu' diye adlandırılırken, İrlanda'nın üzerinde 'Serseriler' yazıyor. Türkiye için ise 'Burada Domuz Eti Yok' etiketi kullanılmış.

Haberin Devamı

YOUTUBE'UN OLMADIĞI ÜLKEYİZ

Türkiye bir harita 'YouTube'un olmadığı ülke' diye nitelenirken, Fransa'ya göre, Avrupa haritasında Türkiye için 'Kesinlikle Avrupalı Değil' deniyor.

33 yaşındaki Tsvetkov, ilk haritasını çizerken 2009'da Rusya ve Ukrayna arasında çıkan doğalgaz kavgasından esinlendiğini söylüyor. Yaşadığım Yer adlı ilk haritada Rusya 'Paranoyak Petrol İmparatorluğu' iken, Ukrayna 'Doğalgaz Hırsızları' diye niteleniyor.

Tasarımcı, "İlk haritamı 2009'da Avrupa'daki enerji krizinden esinlerek yaptım. Sadece arkadaşlarımı eğlendirmek istemiştim, ama internete koyduğumda ilgi büyük oldu. Ben de bu işe odaklanmaya ve başka haritalar yapmaya karar verdim. Tepki beni şaşırttı, çünkü bunun bu kadar ilgi göreceğini hiç tahmin etmemiştim" diyor.

Haritaların yayınlanmasından bu yana tasarımcının sitesini 500 milyon kişi ziyaret etti. Haritalar, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Bulgaristan'ın gözünden Avrupa düşünülerek çizildi.

(GAZETEPORT)