Dünya Asil Nadir'e sokağa çıkma yasağı

Asil Nadir'e sokağa çıkma yasağı

Paylaş
Asil Nadir'e sokağa çıkma yasağı

İngiltere'de mahkemeye çıkarılan Asil Nadir'e sokağa çıkma yasağı ve elektronik pranga...

Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir, ön duruşma için Londra’daki ‘Old Bailey’ Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün hakim karşısına çıktı. Nadir’in davasına İngiliz basını yoğun ingi gösterdi. İngiliz Sky ve BBC televizyonları helikopterlerle yaptıkları canlı yayınlarla Nadir’i dakika dakika takip etti.

İngiliz Ağır Ceza Mahkemesi’nde (Old Bailey) hakimi, Nadir’in bundan böyle elektronik pranga takmasına karar verdi.

Ağır Ceza hakimi, ilk duruşmanın Ekim 2011’de başlayabileceğini belirtirken, Nadir’e günün belirli saatlerinde sokağa çıkma yasağı koydu. Buna göre Nadir, gece 00.00 ile sabah 08.00 arasında sokağa çıkamayacak. Mahkeme ayrıca, Nadir’in bundan böyle elektronik kelepçe takmasına karar verdi.

ASİL NADİR DAVASI

34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmakla suçlanan Polly Peck adlı şirketin eski sahibi Asil Nadir’in İngiltere’de tutuksuz yargılanmak için yaptığı başvuru geçen Temmuz ayı sonunda ‘Old Bailey’ Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.Nadir, İngiltere’ye geçen hafta girişinde pasaportlarını yetkililere teslim etmiş ve 250 bin sterlin kefalet parası yatırmıştı.

1941 yılında Lefke, Kıbrıs’ta doğan Nadir, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesindeki eğitimini yarıda bırakarak, Kıbrıs’a döndü. 1960’larda İngiltere’nin başkenti Londra’da tekstil ile uğraşan babasıyla birlikte çalışmaya başlayan Nadir, 1970’li yılların sonunda küçük bir İngiliz tekstil şirketi olan ‘Polly Peck’i satın aldı.

Tekstilin yanı sıra elektronik, gıda ve hizmet sektöründe faaliyet göstermeye başlayan Polly Peck şirketi, 1980’li yıllarda Londra borsasında en hızlı büyüyen ve önde gelen şirketlerden biri oldu.

Asil Nadir, 1990 yılında Sunday Times gazetesinin İngiltere’nin en zenginleri listesinde 36. sırada yer aldı. Ancak İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası’nın, Nadir’in şirketi Polly Peck’le bağlantılı bir şirketi dolandırıcılık şüphesiyle basması sonucu, şirketin hisseleri hızla değer kaybetti ve şirket 1990 yılında iflas etti.

1993 yılında yolsuzlukla suçlandığı dava öncesinde KKTC’ye kaçan ve geçen hafta İngiltere’ye dönen Nadir, zimmetine para geçirerek, şirketin iflasına neden olmakla ve şirketin hissedarlarını mağdur etmekle suçlanıyor.

Londra’ya gelişinin ardından şehrin lüks semtlerinden Mayfair’de bir eve yerleşen Nadir’e, İngiliz basını büyük ilgi gösteriyor. Basında yer alan haberlerde, Nadir’in geçmişte İngiltere’de şu anki koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Muhafazakar Parti’ye bağışta bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Alpaslan DÜVEN/LONDRA, (DHA)

Haberin Devamı