Yaşam Asıl sarı taş patlarsa yandık

Asıl sarı taş patlarsa yandık

Paylaş
Asıl sarı taş patlarsa yandık

İzlanda'da yanardağdan püsküren küller milyonlarca kişi etkilendi. ABD'deki Sarı Taş yanardağı patlarsa dünyayı karanlık basacak ve yıllarca sürecek buzul çağı başlayacak

İzlanda’da patlayan yanardağdan yükselen kül, günlerce Avrupa hava sahasını etkiledi. Toz ve kül bulutundan milyonlarca insan etkilendi.

Ancak dünyada 50 bin yılda bir, yanardağ patlamalarından yüzlerce kat daha güçlü bir etkiye sahip olan süper volkan patlaması yaşanıyor.

Karalar kül ile, atmosfer ise güneş ışınlarının geçmesini yıllarca engelleyecek bir sülfürik asit tabakasıyla kaplanıyor. Gece gündüz farkı kalkıyor. Ve tüm dünyada buzul çağı başlıyor.

40 bin yıldır uyuyordu

İngiltere’deki Benfield Greig Kaza Araştırma Merkezi’nden Prof. Bill McGuire’e göre, süper volkan patlaması olasılığı, dünyaya büyük bir gökcisminin çarpması olasılığından 12 kat daha fazla.

Dünya için gerçek bir tehlikenin en güçlü adaylarından biri de Amerika’daki Yellow Stone (Sarı Taş) yanardağı. 40 bin yıldır uyuyan Sarı Taş’ın krateri 2004’den bu yana hızla kabarıyor.

Bilim adamları 2005’de Sarı Taş’ın patlaması halinde dünyanın başına geleceklerle ilgili bir senaryo hazırlamıştı.

Güneş gözden kaybolacak

Buna göre Sarı Taş’ın patlamasıyla kilometrekarelerce kaya, kül ve sülfürlü gaz havaya yükselecek. Atmosferi bir bulut gibi saran kül ve gaz daha sonra yağmur gibi yağarak Amerika’nın dörtte üçünü kaplayacak.

Kül yüzünden gökyüzü adeta siyah bir perdeyle örtülecek. Güneş gözden kaybolacak. Dünya yıllarca sürecek zifiri karanlığa bürünecek. Buzul çağı başlayacak. Yüzbinlerce insan ölecek.

Hayatta kalanlar ise besin kaynaklarının yok olması nedeniyle açlık ve dondurucu soğuklarla mücadele edecek.

Soğuktan öleceğiz

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden Chuck Wicks, “Sarı Taş’ta bu büyüklükteki patlamalar 600 bin yılda bir oluyor.

Son büyük patlamanın üzerinden 620 bin yıl geçti” diyor. Büyük tehdit nedeniyle Sarı Taş, Utah Üniversitesi ve bilim kuruluşları tarafından sıkı gözlem altında tutuluyor.

Londra Jeolojik Kurumu’nun uzmanları da, İngiliz hükümetini bu senaryoya karşı uyarmıştı.

2

Haberin Devamı