Tamer Heper Asıl zilyetsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Asıl zilyetsiniz

Bir dairemi kiraya vermiştim. Kiracı çıkmış, evi boşaltmış haberim yok. İçeri biri girmiş ondan da haberim yok. Haberim olunca müdahale ettim. Kaymakamlığa başvurmak gerek ama sen başvuramazsın kiracı başvurmalı dediler. Böyle şey olur mu? Mal benim kiracı ise çıkıp gitmiş, siz ne dersiniz? O.B.

Büyüklerimiz ne demiş “balığı balıkçıda yiyeceksin” (bilemiyorum böyle bir ata sözü var mı yoksa beni mi kandırdılar). Her ne ise yine de söz doğru. Şimdi balıkçı ile olayın ne ilgisi var? İlgisi şu; hukuki konuları hukukçu ile konuşacaksın, bizim toplumda “bilmiyorum” yoktur. Bilir bilmez her kafadan bir laf çıkar, sizin de aklınız karışır, bu arada belli süreler geçer işiniz batar. Hiç mal sahibinin talebi olmaz olur mu? Bir ihtimal bu söz şundan çıkmıştır. Sizin kaymakamlığa yapacağınız başvuru 3091 sayılı kanun çerçevesindedir. 3091 sayılı kanun, Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzün Önlenmesi ile ilgilidir. Zilyetliğe yapılan müdahale denilence, bir kiralık dairede zilyet, yani elinde bulunduran kiracı olduğundan kiracının başvurması gerekir mantığı yürütülmüş olabilir ki bu yanlıştır. Bir gayrimenkul kirada ise kiracı zilyettir ancak feri zilyettir, yani ikinci derecede zilyettir. Malik ise asli zilyettir. Yani birinci derecede zilyettir. Dolayısı ile evinin sebepsiz işgali halinde kaymakamlığa başvurup 3091 sayılı kanuna göre müdahalenin önlenmesini talep edebilir. Zaman kaybetmeyin, altmış gün süreniz vardı ne kadar kaldı bilemiyorum.

Haberin Devamı

İki defa emekli olunamaz

SSK emeklisiyim. Destek primi ödeyerek üç yıldır bir başka işte çalışıyorum. Ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? M.Y.

Biliyorsunuz bir işyerinden kendi isteği ile ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmez. İşçi ancak emekliliği haketmişse şimdi SGK’dan emekli olabileceğine dair yazı getirerek emekli olur ve kıdem tazminatı alır. Bunun dışında da kanunda yazılı haklı nedenlerin varlığı halinde işten ayrılırsa kıdem tazminatı alır. Sizin durumunuzda olan biri zaten emeklidir. İkinci bir defa emekli olunamayacağına göre emekli olmak için işten ayrılamaz dolayısı ile de kıdem tazminatı alamaz. Ancak kanunda yazılı nedenler var da bu nedenlerle ayrılmak istiyorsanız bu halde tazminat alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder